728 x 90

2014 BMW Z4 Roadster – с характер и спортен дух

    Неподражаемият му характер се дължи на взаимодействието на класическите пропорции с най-модерната техника: новото BMW Z4 е уникална и въодушевяващо актуална интерпретация на традиционната роудстър-концепция, съчетана с иновации на задвижването и оборудването. Новото оборудване за екстериора, детайлните подобрения в интериора и новият пакет оборудване Design Pure Traction, новият базов двигател sDrive18i и допълненията в гамата

    Неподражаемият му характер се дължи на взаимодействието на класическите пропорции с най-модерната техника: новото BMW Z4 е уникална и въодушевяващо актуална интерпретация на традиционната роудстър-концепция, съчетана с иновации на задвижването и оборудването. Новото оборудване за екстериора, детайлните подобрения в интериора и новият пакет оборудване Design Pure Traction, новият базов двигател sDrive18i и допълненията в гамата на BMW ConnectedDrive поставят свежи акценти, които правят роудстъра на BMW още по-атрактивен и индивидуален.
    Новото BMW Z4 дебютира 25 години след легендарното BMW Z1. Роудстърът, представен на международното автомобилно изложение (IAA) през 1987 година предизвика фурор не само с революционната концепция на вратите, но и с пъргавото и прецизно управление и динамични възможности. BMW Z1 поставя началото на най-новата история на роудстърите на BMW, която датира от 30-те години на миналия век, а нейните върхови постижения са BMW 328, победител в Mille Miglia през 1940 г, както и BMW 507 от 1955 г. През 90-те години моделите BMW Z3 и BMW Z8 предизвикват ново въодушевление по класическата концепция на открития двуместен автомобил. Това подготвя почвата за BMW Z4 от първо поколение и неговият наследник – първият роудстър на марката с твърд сгъваем покрив.

    Дизайнът: класически пропорции за модерен характер
    Успехът на модерния роудстър на BMW е резултат от последователното развитие на автомобилната концепция, което повлиява автентично както дизайна, така и динамичните характеристики на новото BMW Z4. Дългият преден капак, дългото междуосие, ниската линия на прозорците и снишената задна част гарантират ясна и безкомпромисна, уникална за сегмента визия. Благодарение на ниската, разположена точно пред задната ос позиция на седене водачът и пътникът до него могат още по-интензивно да се наслаждават на специфичното усещане от ускорението на задните колела. Освен това директното управление позволява на водача да дозира мощността фино и прецизно. Така се гарантира роудстър-усещане в стила на BMW.
    Твърдият сгъваем покрив се вписва в хармоничната форма на каросерията. В затворено състояние той оформя плавната линия на покрива. Големите остъклени повърхности оптимизират обзора и усещането за простор в интериора. След отваряне двата елемента на покрива се сгъват един върху друг в багажника. Дискретните черни предни колони подчертават ниският силует на новото BMW Z4, особено при отворен покрив. Впечатляващ акцент при затворен покрив осигурява опционалният покрив BMW Individual в двата контрастни цвята черно и титан – сив металик. Твърдият сгъваем покрив се отваря с натискане на бутон при скорост до 40 км/ч, като напълно автоматичният процес отнема 19 сек.
    Типичната за марката визия на предната част е доминирана от характерните двойни кръгли фарове и широката бъбрековидна радиаторна решетка в типична за роудстър интерпретация. Серийните биксенонови фарове на новото BMW Z4 са особено ниски и достигат до предните калници. Светлинните пръстени на дневните светлини подчертават типичната за марката визия. Освен това фаровете са оформени триизмерно, което подчертава модерната ксенонова техника. Горният ръб на двойните фарове е подчертан от LED акцентираща лайстна с метална лента с надпис BMW. Интегрираните мигачи са оградени с хромирана рамка, която допълнително подчертава изискания характер на фаровете. Освен това „хрилете” на предните странични панели са оформени с нова конична рамка около мигачите за още по-динамична визия.

    Впечатляващи акценти: нови лакови покрития, пакет оборудване Design Pure Traction, допълнителни алуминиеви джанти и M спортен пакет
    За новото BMW Z4 се предлагат 11 екстериорни цвята, сред тях и новите варианти Mineralgrey – сив металик и Glacier silver металик, както и Valencia Orange металик, който се предлага ексклузивно с допълнителното оборудване Design Pure Traction. Новият пакет оборудване придава на роудстъра особено жизнено излъчване. В интериора то изпъква благодарение на вълнуващия цветови контраст между черно и оранжево. Специфичните тапицерии на вратите от Alcantara, както и долната част на арматурното табло са оранжеви. Черните кожени седалки са с контрастни шевове в цвят Valencia Orange, а по седалката и облегалката преминава акцентираща лента. Тя също е оранжева и е оградена с две тесни бели линии. По желание тапицериите на вратите и долната част на арматурното табло също могат да бъдат в черен цвят.  Освен това пакетът Design Pure Traction включва и интериорна лайстна в изпълнение „метален плат”, която се комбинира с блестящо черни декоративни лайстни на дръжките на вратите и около скоростния лост респективни селектора на трансмисията. Тази нова опция замества предлагания досега пакет Design Pure Impulse и по желание може да се комбинира и с други цветове на каросерията.
    Серийните новости в интериора включват декоративни елементи High Gloss около централните дюзи на вентилацията и сгъваемият контролен дисплей на iDrive, който се предлага в комбинация с опционалната навигационна система Professional. Освен това изборът от опционални интериорни лайстни на новото BMW Z4 включва и варианта Edelholz Fineline Anthrazit. Моделите BMW Z4 sDrive28i, BMW Z4 sDrive35i и BMW Z4 sDrive35is се предлагат с кожена тапицерия Kansas, което е опция за другите два модела.
    Нови варианти има и при опционалните алуминиеви джанти. Предлагат се нови модели с V-образни спици и размери 17 и 18 инча. Те са комбинирани с гуми различни размери на предната и задната ос.
    Активният характер на роудстъра се подчертава особено интензивно и от опционалния М спортен пакет. Той включва М спортно окачване, 18-инчови М алуминиеви джанти и М аеродинамичен пакет с по-големи въздухозаборници на предната броня и антрацитено черен елемент на задната броня. Спортната атмосфера в интериора се осигурява от спортните седалки, М кожения волан, М опората за левия крак на водача, М лайстните на праговете и антрацитено черния таван. Допълнителен акцент са интериорните лайстни Aluminium Carbon, М кожения скоростн лост и сивите циферблати на уредите на арматурното табло. Новото BMW Z4 sDrive35is серийно се оборудва с специфичен за модела вариант на М спортния пакет.

    Двигателите: технология BMW TwinPower Turbo с пет нива на мощност
    При въвеждането си на пазара новото BMW Z4 ще се предлага с обогатена гама двигатели, която вече включва пет бензинови агрегата – три четирицилиндрови и два шестцилиндрови мотори, всички оборудвани с технологията BMW TwinPower Turbo.Пакетът технологии осигурява ненадминато ефективно съотношение между радостта от шофирането и разхода на гориво при всички предлагани нива на мощността. Всички варианти на новото BMW Z4 серийно отговарят на изискванията на влизащата в сила от 2014 година норма за вредни емисии EU6.
    Новият базов модел ще бъде BMW Z4 sDrive18i. Той се задвижва от двулитров двигател с технология BMW TwinPower Turbo, който развива максимална мощност от 115 кВт/156 к.с. при 5 000 об/мин. Новият вариант на четирицилиндровия агрегат развива максимален въртящ момент от 240 Нм между 1 250 и 4 400 об/мин. Новото BMW Z4 sDrive18i серийно се оборудва с шестстепенна механична скоростна кутия, а опционално – с осемстепенна автоматична трансмисия. Новият модел ускорява от 0 до 100 км/ч за 7,9 сек (автоматична трансмисия: 8,1 сек). Максималната му скорост е 221 км/ч (220 км/ч). Средният разход на гориво на BMW Z4 sDrive18i както с механична скоростна кутия, така и с автоматична трансмисия е 6,8 л/ 100 км., емисиите на СО2 са 159 г/км.
    Пакетът от технологии BMW TwinPower Turbo на новото BMW Z4 Drive18i включва работещ на принципа Twin Scroll турбокомпресор, директно впръскване на бензина High Precision Injection, напълно променливо управление на клапаните VALVETRONIC и променливо управление на разпределителните валове двоен VANOS. Идентичен технологичен пакет се прилага и при двулитровите агрегати на моделите BMW Z4 sDrive20i и BMW Z4 sDrive28i. И при тях като алтернатива на серийната шестстепенна механична скоростна кутия се предлага опционална осемстепенна спортна автоматична трансмисия с лостчета за превключване на волана. Оптимизираните настройки на автоматичната трансмисия гарантират още по-добро ускорение от 0 до 100 км/ч. Всички останали варианти sDrive20i, sDrive28i, sDrive35i и sDrive35is остават в гамата.

    Всеобхватно оборудване за още по-висок комфорт
    Новото BMW Z4 гарантира типичната за марката радост от шофирането и отговаря на всички спортни претенции, както и на изискванията за комфорт. Подходящата за всяка ситуация на пътя и конкретните индивидуални изисквания конфигурация може да бъде избрана чрез серийният контрол за настройка на шофирането. Бутонът на централната конзола позволява избор между режимите „COMFORT“, „SPORT“ и „SPORT+“. При всеки от тях освен реакциите на двигателя и чувствителността на системата за контрол на стабилността DSC се променят и характеристиките на превключването на предавките на автоматичната трансмисия, настройките на Servotronic и на електронно управляваните амортисьори. В зависимост от избрания режим се активират характерни и ясно отличаващи се настройки на автомобила.
    Серийното оборудване включва и ксенонови фарове и климатична инсталация, подгряване на задното стъкло и Soft Close система за автоматично управление на капака на багажника, както и RunFlat гуми с индикатор за налягането. Всички варианти серийно се оборудват и с радио BMW Business с CD-плеър, AUX-In-букса и шест високоговорителя, а като опция се предлага и радиото BMW Professional и Hi-Fi-системата Professional с 14 високоговорителя. Опционалната навигационна система Professional впечатлява с детайлно, включително и триизмерно изобразяване на картите върху 8,8-инчовия монитор на системата за управление iDrive. Навигационните данни на системата са записани на интегриран в автомобила твърд диск, който предлага и капацитет от 12 GB за записване на музикални файлове. Разширена и обогатена е и гамата от асистиращи системи и мобилни услуги на BMW ConnectedDrive. Новото BMW Z4 може да бъде оборудвано и със сензор за дъжд, адаптивни светлини за завой и асистент за дългите светлини. Освен това се предлага и автопилот със спирачна функция, както и Park Distance Control със сензори отпред и отзад. В комбинация с навигационната система Professional се предлага и опцията „ConnectedDrive Services“, която позволява ползването на интернет-базирани информационни и развлекателни услуги в интериора. Тя е и предпоставката за достъпа до портала BMW Online, ползването на приложения върху контролния дисплей и контролера на iDrive в автомобила. Освен това се предлага и функцията Real Time Traffic Information, която в реално време предоставя на водача предупреждения за задръствания и му дава препоръки за обходен маршрут. С помощта на BMW Apps собствениците на Apple iPhone могат да приемат и сигнал на уебрадиостанции, както и да ползват Facebook и Twitter на бордния монитор. Освен това гамата на BMW ConnectedDrive за новото BMW Z4 включва и BMW TeleServices, BMW Remote Services, Concierge Services, както и интелигентното аварийно телефонно обаждане с автоматична локализация и разпознаване на тежестта на инцидента. Новото BMW Z4 ще бъде въведено на европейския пазар, включително България през март 2013 година.

    Свързани публикации

    Оставете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

    Най-нови

    AUTOCLUB.BG във Facebook

    Facebook Pagelike Widget

    Спорт