728 x 90

Токио 2019: Новият елмобил Mazda MX-30

Стана ясно защо Мазда тази година регистрира индекса MX-30. Все пак, това не е спортен автомобил, както всички MX-модели от предишните години. Обаче именно Mazda MX-30 стана една от най-очакваните премиери на започналия Автосалон Токио 2019, при това не само за японците. Първият сериен елмобил на марката Мазда ще се продава в много държави по

Стана ясно защо Мазда тази година регистрира индекса MX-30. Все пак, това не е спортен автомобил, както всички MX-модели от предишните години.

Обаче именно Mazda MX-30 стана една от най-очакваните премиери на започналия Автосалон Токио 2019, при това не само за японците. Първият сериен елмобил на марката Мазда ще се продава в много държави по света.

От компанията избягват да използват термина SUV, но не се е разминало без модните кросоувърни черни накладки по периметъра на тялото. А конструкцията на вратите повтаря роторното купе Mazda RX-8, като задните се отварят на 80 градуса против посоката на движение, нямат традиционните дръжки и се разтварят само след основните предни врати.

Към багажника води традиционна повдигаща се врата, така че формално Mazda MX-30 е петврат хечбек, близък по размери с обичайната Mazda 3: дължина – 4395 мм, широчина – 1795 мм, височина – 1570 мм. Колесната база е 2655 мм при 2725 мм при сегашната "тройка".

Шасито конструктивно също повтаря Mazda 3 – McPherson отпред и полузависимо окачване отзад. Но за елмобила компанията разработва своя нова архитектура e-Skyactiv с вградена в силовата структура на тялото литиево-йонна задвижваща батерия.

Тяговата батерия обаче е относително малък капацитет от само 35,5 кВт/ч. Според официалната версия това е така, за да не се увеличава масата на колата. Като оправдание от Мазда привеждат и друг факт: европейците средно преминават 48 км на ден и затова паспортните 200 км пробег (по цикъла WLTP) при маздата ще са им достатъчни – 143 к.с. и 265 Нм.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт