728 x 90

CES 2020: Toyota ще построи града на бъдещето Woven City (видео)

Японската компания Тойота разкри на технологичното изложение CES 2020 в Лас Вегас за плановете си да построи град на бъдещето. Населеното място, което ще се казва Woven City, ще заеме площ от 71 хектара. Woven City ще представлява "изцяло свързана екосистема, работеща на водородни горивни клетки". Градът се разглежда и като „жива лаборатория“, в която

Японската компания Тойота разкри на технологичното изложение CES 2020 в Лас Вегас за плановете си да построи град на бъдещето. Населеното място, което ще се казва Woven City, ще заеме площ от 71 хектара.

Woven City ще представлява "изцяло свързана екосистема, работеща на водородни горивни клетки". Градът се разглежда и като „жива лаборатория“, в която изследователите ще живеят и ще работят по проекти като автономия, роботика, лична мобилност, интелигентни домове и изкуствен интелект.
 
С проекта на града се занимава датския архитект Бярке Ингелс, който е генерален директор на Bjarke Ingels Group и в, частност, е известен с това, че е създал две щаб-квартири за технологичната компания Google. Градът Woven City е екологично чист, тъй като сградите ще бъдат изградени предимно от дърво, за да се намалят до минимум емисиите на въглероден двуокис.

Къщите ще бъдат оборудвани със слънчеви панели за генериране на електричество и допълване на енергията, генерирана от водородни горивни клетки. Градът ще има три различни типа улици: за традиционни превозни средства, за пешеходци и лични мобилни устройства, както и алея само за пешеходци.

Що се отнася до транспорта, то в града на Toyota ще бъдат разрешени само напълно автономни модели с нулеви емисии. По-специално, това ще е шаси e-Palette, върху което може да се инсталират както пътнически, така и товарни надстройки.

Toyota планира да започне да изгражда проекта през 2021 година. Woven City ще бъде населен от служители и техните семейства, както и пенсионери, учени и партньори в индустрията.

Компанията очаква, че в началото ще има около 2000 жители, но с развитието на проекта броят им ще се увеличава. Домовете им ще бъдат оборудвани с роботизирани уреди за ежедневието.

Ще бъдат инсталирани и сензори, които ще следят здравословното състояние на жителите. Президентът на Toyota Акио Тойода заяви, че изграждането на цялостен град от нулата е уникална възможност за развитие на бъдещи технологии, включително дигитална операционна система за градска инфраструктура.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт