728 x 90

Франкфурт 2011: Frendzy – нов елмобил от Renault (+видео)

Българинът Деян Донков е "виновен" за впечатляващия външен изглед на електрическата "баничарка", човекът от Ямбол се е вдъхновявал от самолети с необичайна форма – Airbus Beluga и Антонов 224   Социалните мрежи все по-често стават място за виртуални премиери на новите модели. Вчера на официалната страница на Renault във Facebook беше публикуван скеч на нов

Българинът Деян Донков е "виновен" за впечатляващия външен изглед на електрическата "баничарка", човекът от Ямбол се е вдъхновявал от самолети с необичайна форма – Airbus Beluga и Антонов 224

 

Социалните мрежи все по-често стават място за виртуални премиери на новите модели. Вчера на официалната страница на Renault във Facebook беше публикуван скеч на нов модел, който според производителя ще получи електрически двигател. 24 часа по-късно вече имаме официална информация – във Франкфурт след два месеца ще дебютира Renault Frendzy: "Автомобил за работа и семейството!".
Концептуалното електрическо возило е изпълнено в духа на фирмената дизайнерска стилистика, която вече беше изпробвана в роудстъра Wind и компактния кросоувър Captur. Прототипът Renault Frendzy ще изиграе ролята на "фойрлойфер" за предстоящата в края на годината пазарна инвазия на два ключови електрически проекта на Renault – седанът Fluence и лекотоварния Kangoo.
Renault Frendzy е изцяло нов електрически концептуален автомобил. Компактно търговско превозно средство, моделът е проектиран да бъде гъвкав, за да се справи с изискванията на съвременния начин на живот, както и да бъде удобен. Вътрешността на Frendzy предлага лесен достъп чрез липсата на централна конзола. Лесен е за товарене, прелага лекота на влизане чрез конвенционална предна и плъзгаща се задна врата от страната до тротоара. От страната на шофьора задната врата се отваря обратно на посоката на движение.
Габаритите на Renault Frendzy са: 4091 мм дължина, 1872 мм широчина, 2250 литра товароносимост. 44 кВт елмотор и литиево-йонните батерии дават на новата концепция 226 Нм въртящ момент и максимална скорост 130 км/ч.
Лорънс ван ден Акер, старши вицепрезицент на Renault Design: "Frendzy е четвъртият автомобил в новата дизайнерска стратегия на Renault от серията, започнала с DeZir. Той дава оригинална и новаторска позиция в света на лекотоварните автомобили – основна част от дейността на Renault".

Деян Донков (наше човек от Ямбол в "Рено"), дизайнер външно оформление: "Renault Frendzy предлага асиметрично изпълнение на тялото за да може най-логично да се изрази двойното предназначение на превозното средство. От самото начало исках да се освободя от традиционния дизайн на превозните средства и по този начин показвам, че лекотоварните автомобили могат да бъдат по-емоционални, динамични и атрактивни. Бях вдъхновен от различни източници, като самолети с необичайна форма – Airbus Beluga и Антонов 224, например".

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт