728 x 90

Автосалон Женева 2013: Дебют за Audi A3 Sportback g-tron

Ауди се готви за технологична революция с автомобил, работещ с природен газ – Audi A3 Sportback g-tron. Компактната 5-врата кола е създадена във връзка с новата електронна газова инсталация на Ауди във Верлте (Германия), която произвежда газ от възобновяеми енергийни източници. Задвижващата система g-tron се състои от две газови бутилки и обикновен двигател с вътрешно

Ауди се готви за технологична революция с автомобил, работещ с природен газ – Audi A3 Sportback g-tron. Компактната 5-врата кола е създадена във връзка с новата електронна газова инсталация на Ауди във Верлте (Германия), която произвежда газ от възобновяеми енергийни източници. Задвижващата система g-tron се състои от две газови бутилки и обикновен двигател с вътрешно горене. Резервоарите може да съхраняват е-gas, произведен от Audi, или обикновен сгъстен природен газ (CNG). Те са разположени под пода на багажника и са с вместимост 7 кг, всеки, и налягане до 200 бара. От Ауди твърдят, че новата силова установка в g-tron ще изразходва газ в рамките на 3,5 кг/100 км и само с него Audi A3 Sportback ще може да изминава автономно до 400 км (242 мили) при ниски скорости ма движение.
Резервоарите се състоят от нов тип матрица. Вътрешният слой е направен от газо-непропусклив полимер полиамид, а вторият слой от въглеродни влакна с подсилен полимер (CFRP) дава на резервоара изключително висока якост. Третият слой от стъклени влакна с подсилен полимер (GFRP) осигурява здрава защита срещу външни щети. За подсилване е използвана и високо якостна епоксидна смола. Бензиновият мотор в A3 g-tron е 1.4 TFSi със 110 к.с./81 кВт и осигурява гориво за преход от 900 км. Максималната скорост е 190 км/ч, а ускорението от място до 100 км/ч става за единайсет секунди.
С проекта e-gas, Audi става първият автомобилен производител, който затваря цялата верига на устойчиви енергийни носители. Началото на веригата е електроенергията, произведена от възобновяеми енергийни източници, а крайните продукти са водород и синтетичен Audi e-gas (Ауди E-газ). Изграждането на първия индустриален завод в света за производство на синтетичен метан (газ) от CO2 и на електроенергия от възобновяеми източници е почти завършен във Верлте (Долна Саксония), Германия.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт