728 x 90

Женева 2018: Възраждането на легендата Lancia Stratos

Възраждането на рали легендата Lancia Stratos е факт, но това вече не е модел на марката под шапката на FIAT Chrysler. В Женева новият Stratos е дело на Manifattura Automobili Torino (MAT) и наистина напомня по форми и пропорции оригинала. Но производството му ще е повече от екзотично – само 25 коли на година, като

Възраждането на рали легендата Lancia Stratos е факт, но това вече не е модел на марката под шапката на FIAT Chrysler. В Женева новият Stratos е дело на Manifattura Automobili Torino (MAT) и наистина напомня по форми и пропорции оригинала.

Но производството му ще е повече от екзотично – само 25 коли на година, като от MAT са определили цена на всяка една от тях 500 000 евро плюс донор, като в случая и донорът не е никак евтин – Ferrari 430 Scuderia. Но пък е спазена традицията Stratos да е пряко свързан с Ferrari, както е било и при оригинала.

В Женева MAT показва готов сериен образец, както и един от оригиналните модели във версията Stradale, която е послужила за създаването на рали автомобила.

Като цяло обаче „серийната” версия на новия Stratos на практика не се различава от концепта, който MAT представи през 2010 година.

Планът на компанията включва и разработването на състезателна версия на новия Stratos за GT надпреварите, както и вариант Safari, но все още информацията за тях е повече от оскъдна.

Задвижването е поверено на 4,3-литровV8 мотор, зает от 430 Scuderia, като мощността му е 540 конски сили, а максималният въртящ момент – 519 Nm. От MAT обещават и версия с мощност 600 конски сили.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт