728 x 90

Автосалон Париж 2018: Глобална премиера за бранд от Виетнам

Новата азиатска марка VinFast заяви своето присъствие на автомобилния пазар през зимата, като показа първи ескизи от бъдещите си коли. Виетнамската компания е основана през миналата година от Фам Нят Вюнг – първият доларов милиардер от Виетнам, който е получил образованието си в Москва и е заработил първия си капитал с производство на юфка и

Новата азиатска марка VinFast заяви своето присъствие на автомобилния пазар през зимата, като показа първи ескизи от бъдещите си коли. Виетнамската компания е основана през миналата година от Фам Нят Вюнг – първият доларов милиардер от Виетнам, който е получил образованието си в Москва и е заработил първия си капитал с производство на юфка и продажба на недвижимо имущество.

Доходът на неговата основна фирма Vingroup само през 2017 г. съставлява $3,8 милиарда. А VinFast е призван да стане първият изцяло виетнамски автомобилен производител, тъй като досега там с такива дейност са се занимавали само чужденци.

С организацията на автомобилния бизнес виетнамецът се заема със замах, като обявява глобален конкурс за дизайнерски проекти. Свои работи изпращат много студиа – за победител е избрано ателие Italdesign, но в крайна сметка с облика на автомобилите VinFast се заема студио Pininfarina.

Според първоначалния план дебютни модели ще станат седан и кросоувър, а премиерата на опитните образци е предвидена за Автосалон Париж 2018 през октомври. За разработката на автомобилите са сключени съглашения с европейските компании AVL, Bosch и Magna.

За производството на машините вече се строи завод в Хайфон, Северен Виетнам. Първоначалните инвестиции са в размер на $1,5 милиарда. Пусковият срок на предприятието е през септември 2019 година, като в него ще се монтират и електрически скутери.

Най-новото около VinFast е сключения през юни договор с американския концерн General Motors. Интересно е, че изпълнителен директор по продажбите и производството във виетнамската компания е назначен бившият топ-мениджър от GM Джеймс ДеЛука, а директор по дизайна е дошлият от американската корпорация Дейвид Лайон.

Съгласно споразумението, VinFast става дистрибутор на Chevrolet във Виетнам и купува завода на General Motors в Ханой, където получава правото да произвежда по лиценз "глобален компактен модел" под собствен бранд. Повече подробности за виетнамското автомобилостроене ще научим след по-малко от три месеца под Айфеловата кула.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт