728 x 90

Париж 2018: Уникален конвой за половин век Jaguar XJ (видео)

В навечерието на Автосалон Париж 2018 уникален конвой, представящ миналото и настоящето на Jaguar XJ, ще пропътува разстоянието от завода на Jaguar в Касъл Бромуич, Великобритания, до френската столица за да отбележи 50-ата годишнина на луксозния седан. Колоната ще включва всичките осем поколения на XJ, произведени от 1968 г. досега. Специалната колекция ще бъде водена

В навечерието на Автосалон Париж 2018 уникален конвой, представящ миналото и настоящето на Jaguar XJ, ще пропътува разстоянието от завода на Jaguar в Касъл Бромуич, Великобритания, до френската столица за да отбележи 50-ата годишнина на луксозния седан. Колоната ще включва всичките осем поколения на XJ, произведени от 1968 г. досега.

Специалната колекция ще бъде водена от автомобилът, поставил началото на всичко – Series 1, и ще завършва с най-новото специално издание Jaguar XJ50, което бе представено по-рано тази година. Конвоят ще включва и значими модели като Series II Coupé и X350 XJR.

Стартът ще бъде даден в Касъл Бромуич, където се произвежда луксозният седан, а 839-километровото пътуване ще премине през редица важни локации, включително Jaguar Classic, Bicester Heritage Centre и пистите Гудууд и Льо Ман, които са изиграли важна роля в историята на Jaguar и XJ. Пътуването на конвоя ще приключи на Автомобилния салон в Париж, където Jaguar XJ Series I прави дебюта си през 1968 година.

Иън Калъм, директор Дизайн на Jaguar, сподели: „Историята на Jaguar XJ е история на дизайн, привлекателност и динамика и през последните 50 години той се превърна в истински гигант в автомобилния свят. Редно е да му отдадем дължимата почит по този специален начин. Когато започнах да работя в Jaguar, XJ вече бе символ на автомобилен дизайн, така че за мен е абсолютна привилегия да съм част от тази история, разказвана от над половин век.“

Автомобилите, които участват в това уникално пътуване:
– Jaguar XJ Series I: 1968 г.
– Jaguar XJ Series II: 1973 г.
– Jaguar XJ Series II Coupé: 1973 г.
– Jaguar XJ Series III: 1979 г.
– Jaguar XJ XJ40: 1986 г.
– Jaguar XJ X300: 1994 г.
– Jaguar XJ X308: 1997 г.
– Jaguar XJ X350: 2003 г.
– Jaguar XJ X351: 2009 г.
– Jaguar XJR575: 2017 г.
– Jaguar XJ XJ50: 2018 г.

Париж има специално значение за Jaguar XJ. През 1968 г. XJ прави своя дебют на изложението, където основателят на Jaguar сър Уилям Лайънс представя своята визия за седан чрез преработване на E-TYPE.

Луксозният модел е истинско откровение със завладяващата си комбинация от красота, увереност и динамика. Оттогава залите за презентиране в Париж играят ключова роля в историята на XJ – XJ ‘X300’ бе представен на събитието през 1994 г., а революционният XJ ‘X350’ с олекотения си алуминиев монокок направи дебюта си там през 2002 година.

Завръщането на XJ50 Автомобилния салон в Париж 50 години след първата му поява там завършва със серия от празненства за един от най-добрите седани в света, който бива предпочитан от бизнес лидери, знаменитости, политици и кралски особи от пет десетилетия. Честванията започнаха с представянето на XJ50 в началото на 2018 година.

Специалното издание включва предна и задна броня в стила на Autobiography, специални нови 20-инчови джанти Venom, черна предна решетка и уникални емблеми на задните и страничните въздуховоди. Интериорът на луксозното купе включва релефно лого на Jaguar на подглавниците, лого на XJ50 на централния подлакътник, уникален дълбок печат на марката и осветени пластини на праговете с емблемата на XJ50.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт