728 x 90

Женева 2019: Bentley възражда спомена за легенда от Льо Ман

Женева 2019: Bentley възражда спомена за легенда от Льо Ман

През 2019 Bentley отбелязва своя 100-годишен юбилей и част от празничните събития е и премиерата на лимитираната серия Continental GT Number 9, дело на Mulliner, която напомня за легендарния състезателен автомобил на Bentley – 4 ½ Litre „Blower” от „24 часа на Льо Ман” през 1930 година. Специалното издание на Continental GT дебютира на салона

През 2019 Bentley отбелязва своя 100-годишен юбилей и част от празничните събития е и премиерата на лимитираната серия Continental GT Number 9, дело на Mulliner, която напомня за легендарния състезателен автомобил на Bentley – 4 ½ Litre „Blower” от „24 часа на Льо Ман” през 1930 година.

Специалното издание на Continental GT дебютира на салона в Женева, а производствената серия е от едва 100 бройки, като те ще бъдат произведени от подразделението на Bentley – Mulliner.

100-те коли ще се предлагат само в зелено или черно и ще имат №9 на радиаторната решетка, копие на състезателния номер на болида, каран от сър Хенри „Тим” Бъркин. Другите промени включват 21-инчови оцветени джанти с по 10 спици и допълнителен аеро пакет с елементи от карбон.

Интериорът също предлага избор от два цвята, а на облегалките и вратите присъстват специални лога на Bentley, близки до тези, с които се е състезавал Blower.

Във всеки един от тези 100 автомобили ще има парченце дърво, изрязано от седалката на колата на Бъркин, която е била свалена при реставрацията на състезателната кола. Като допълнение се явява 18-каратовото златно покритие на част от контролните уреди на централната конзола.

В техническо отношение Number 9 Edition не се отличава от другите Continental GT и е с мощност 635 конски сили, идващи от 6-литров W12 двигател.

От Bentley все още не са обявили цената на специалната серия, а обикновеният Continental GT стартира от 159 100 лири във Великобритания.

Bentlet 4 ½ Litre е създаден през 1927 година, когато Уолтър Оуен Бентли променя премахва два цилиндъра от мотора, който задвижва модела 6 ½ Litre. След това Бъркин сглобява пет коли за Льо Ман, оборудвани с компресор Amherst Villiers, откъдето идва и названието Blower, а това увеличава мощността на мотора на 177 конски сили.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт