728 x 90

Truck Expo 2023: Без вредни емисии в градовете

    От 8 до 10 юни на територията на Международния панаир в Пловдив водещи автомобилни производители ще покажат как ще изглежда превозът на пътници и товари в следващото десетилетие. През последните 10 години са привлечени над 400 млрд. долара инвестиции за иновации и разработване на нови концепции за електрическа, свързана, автономна и споделена мобилност. Четвърт от

    От 8 до 10 юни на територията на Международния панаир в Пловдив водещи автомобилни производители ще покажат как ще изглежда превозът на пътници и товари в следващото десетилетие.

    През последните 10 години са привлечени над 400 млрд. долара инвестиции за иновации и разработване на нови концепции за електрическа, свързана, автономна и споделена мобилност. Четвърт от тях – около 100 млрд. – са дошли само през последните две години и са насочени към електрифицирането, свързаността и технологиите за автономно управление.  Както знаем, новостите първо навлизат в товарните превозни средства.

    Volvo Trucks ще представи на изложението изцяло електрическия тежкотоварен камион Volvo FH Electric. Той е задвижван от 3 електрически мотора с обща мощност 490 кВт   (666 к.с.) и има шест батерии, всяка от които с капацитет от 90 кВтч. Това е камионът, който влиза в надпреварата за ефективно и екологично шофиране на товарни автомобили, която Volvo Trucks организира тази година за седми път. Влекачът е комбиниран с иновативен модел бордово полуремарке Schmitz EcoFlex с аеродинамична задна част, която редуцира завихрянето и осигурява допълнителна икономия и намлени въглеродни емисии. По време на квалификационните кръгове, националния финал и при придвижването между градовете камионът ще се зарежда на станциите на Finess Charging, чиято мрежа към момента разполага със 136 бързозарядни станции с мощност до 300 кВт. Преди по-малко от месец компанията официално предаде на собственика му първия електрически камион в България – Volvo FE Electric 6×2 шаси кабина за регионална дистрибуция. Посетителите на TRUCK EXPO 2023 също ще могат да се докоснат до тази невероятна машина.

    Renault Trucks ще впечатли публиката на изложението със своя E-Tech Master – 100% електрически лекотоварен автомобил до 3,5 тона, предназначен за градска дистрибуция. Камионът позволява на собствениците си не само да декарбонизират бизнеса си, но и да намалят оперативните разходи – в допълнени към нулевите емисии и нулево шумово замърсяване от автомобила. Renault E-Tech Master може да бъде конфигуриран в различни варианти: панелен ван, кабина с платформа, кабина на шаси с избор на три дължини и две височини, налични за полезен товар между 1321 кг (ван) и до 1520 кг (кабина на шаси). Пробегът му достига до 200 км с батерия с капацитет 52 кВтч, която може да бъде напълно заредена за 3 часа и възстановява до 80% от заряда си  за 2 часа. Посетителите на изложението ще могат да се запознаят отблизо и с другите камиони за дистрибуция на компанията от гама D и D Wide, които имат и електрическа версия, както и с камионите от гама T, K и C.  


    Toyota 
    ще сигурно ще  предизвика навалица около щанда си с един миниван на ток и няколко електрически товарни и пътнически вана. Toyota Proace City Van може да измине до 260 км със своята батерия 50 кВтч и се предлага във варианти Van и CrewCab, с къса и с дълга база. Това автомобилно бижу е с товароносимост между 650 и 1000 кг и побира до 2 европалета при дълга база. Кабината е просторна и добре организирана, като сгъваемата средна облегалка се превръща в удобна работна площ за лаптоп или таблет, а мястото под седалката позволява съхранение на документи и дребни вещи. Proace City Verso може да превозва до 7 души с две удобни индивидуални седалки на трети ред, които се плъзгат напред и назад за регулиране на пространството за краката и багажа. Всички пътнически седалки, включително предната, се сгъват до равна повърхност и увеличават значително товарния капацитет. Toyota Proace Van и премиерният семеен Proace Verso включват разнообразие от функции, гъвкавост и удобства при шофиране както в градска, така и в извънградска среда, а пробегът е до 230 км при батерия 50 кВтч и до 330 км с батерия 75 кВтч.


    Cenntro 
    е германски производител на лекотоварни автомобили с широк профил – за градски и селски райони, за вътрешнозаводски транспорт, за фирми за доставка, куриерски услуги, „последна миля“, търговия с храни, градинарство и озеленяване, туризъм, промишленост, увеселителни паркове, зоологически градини. Cenntro Logistar, Logistar Cargo, Metro, Teemak,  Logistar 260 – моделите са толкова разнообразни, колкото и видовете бизнес.  

    Вече е ясно,  че електрическите лекотоварни автомобили могат лесно да заменят тези с двигатели с вътрешно горене на къси и средни разстояния, а вече и за по-дълги дестинации за регионален транспорт. Пускането на пазара на нови електромобили е важна първа стъпка за по-бързото и широко разпространение на електрическата мобилност. След това за успешната трансформация трябва да заработи цялата свързана екосистема – от производителите и доставчиците на електромобили до финансистите, дилърите, доставчиците на енергия и операторите на зарядни станции. Всички те ще бъдат на Truck Expo 2023 в Пловдив – от 8 до 10 юни на територията на Международния панаир Пловдив. 

    Работно време за посетители:
    8. и 9.06.2023 г. – от 10:00 до 18:00 часа
    10.06.2023 г. – от 10:00 до 16:00 часа

    Входът е свободен след регистрация. Можете да вземете безплатен пропуск оттук: https://truckexpo.eu/visitors/registration-2.html

    Свързани публикации

    Оставете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

    Най-нови

    AUTOCLUB.BG във Facebook

    Facebook Pagelike Widget

    Спорт