728 x 90

„Кола на годината 2024“ – тест на финалистите

На журналистите от Прес-автоклуб България им предстои да изберат автомобил на 2024 година. За по-близко запознаване с моделите в събота беше организирано тестово шофиране на автомобилите от финалната фаза на конкурса. Тази година конкурсът „Кола на годината“ се провежда с променен регламент, отразяващ измененията, настъпили на автомобилния пазар. Размиването на границите между различните видове и

На журналистите от Прес-автоклуб България им предстои да изберат автомобил на 2024 година. За по-близко запознаване с моделите в събота беше организирано тестово шофиране на автомобилите от финалната фаза на конкурса.

Тази година конкурсът „Кола на годината“ се провежда с променен регламент, отразяващ измененията, настъпили на автомобилния пазар. Размиването на границите между различните видове и класове е причина сега кандидатите да се групират в само три категории – една обща („Кола на годината“) и две специализирани („Електромобил“ и „Премиум автомобил“). Всеки от претендентите може да участва в повече от една група. 

Днес електромобилите вече не са екзотика, а присъстват в гамата на всяка марка – от малките до големите модели. Поради това, макар че разполагат със собствена категория, техни представители се борят за първото място и в останалите две класирания. 

В първия етап от конкурса от общо 59 претенденти автомобилните журналисти излъчиха три групи от по пет автомобила, които ще участват във финалната фаза на състезанието. Те бяха на разположение в събота за тестово шофиране, което беше организирано със съдействието на Лазурит 94 АД (официален вносител на Glasurit, един от най-големите производители на автомобилни бои и лакове в света), веригата бензиностанции OMV България и компанията УниКредит Лизинг.

Победителите в конкурса ще бъдат обявени на тържествена церемония в сряда, 20 март, в хотел „Метрополитън“ в София. 

В галерията ви предлагаме снимки на автомобилите, участвали в тестовото шофиране. 


Ето и списък на моделите от финалната фаза: 

Кола на годината
BMW Серия 5
Peugeot 3008
Skoda Superb
VW Amarok
Volvo EX30

Електромобил
BMW i5
Hyundai Ioniq 6
Peugeot e3008
VW ID.7
Volvo EX30

Премиум автомобил
BMW XM
BMW Серия 5
Mercedes E-Class
VW Touareg
Volvo EX30


Снимки: Тони Тончев

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт