728 x 90

Mercedes-AMG One „втора употреба“?

F1rst Motors от Дубай предлага Mercedes-AMG One. Ако това е вярно, може би сме свидетели на първата оферта за хиперавтомобила като „втора употреба“. Базираният в Дубай дилър на луксозни автомобили F1rst Motors предлага Mercedes-AMG One (серия C 298). Задвижването на хиперавтомобила до голяма степен е идентично с това на състезателния болид от Формула 1 Mercedes

F1rst Motors от Дубай предлага Mercedes-AMG One. Ако това е вярно, може би сме свидетели на първата оферта за хиперавтомобила като „втора употреба“.


Базираният в Дубай дилър на луксозни автомобили F1rst Motors предлага Mercedes-AMG One (серия C 298). Задвижването на хиперавтомобила до голяма степен е идентично с това на състезателния болид от Формула 1 Mercedes F1 W06 Hybrid от 2015 г. и неговия наследник Mercedes F1 W07 Hybrid от 2016 г. С тези машини Люис Хамилтън и Нико Розберг спечелиха по една титла в световния шампионат при пилотите. Люис Хамилтън спечели предсрочно шампионата за сезон 2015 в Гран при на САЩ. През 2016 г. Хамилтън и Розберг също бяха далеч по-добри от конкурентите: В 21 състезания през сезона те спечелиха 20 полпозишъна и 19 победи – осем от които двойни. През този сезон Розберг спечели единствената си титла в световния шампионат при пилотите, докато Хамилтън завърши на второ място с пет точки изоставане.

Интегрирането на силовия тракт на световния шампион от Формула 1 в лек автомобил се оказа много по-сложно от очакваното – разработката отне повече време и беше значително по-скъпа от първоначално предвиденото. 1,6-литровият V6 двигател от Формула 1 с турбокомпресор и четирите електромотора генерират общо 1063 к.с. При конструирането на шосейния автомобил имаше огромни проблеми по-специално с охлаждането, пречистването на отработилите газове и шумовите емисии. След голям инженерен умствен труд Mercedes произвежда само 275 бройки. Въпреки цената от 3,27 млн. евро на бройка те бяха изкупени веднага след началото на продажбите. Но екземплярът, който сега може би предлагат от F1rst Motors, също е нов: дилърът посочва нулев пробег.

Моторспортният мултифункционален волан е подравнен в горната и долната си част – и е приятен на допир благодарение на покритията от алкантара върху повърхностите за захващане.

Твърдят, че не е бил шофиран

Според дилъра този Mercedes-AMG One е произведен през 2024 г., но вероятно е от 2023 г. Автомобилът трябва да е пристигнал в Дубай веднага след като е бил доставен на клиента. Засега дилърът се въздържа от коментари. На снимката е добавен фон (но това е така при всички оферти на F1rst Motors); от Mercedes-AMG също не желаят да коментират офертата. Възможно е тя да е истинска, но също така е възможно дилърът просто да иска да добие представа за актуалната пазарна стойност.

Твърди се, че договорите за покупко-продажба на Mercedes-AMG One съдържат клауза, според която първоначалният купувач няма право да препродаде автомобила веднага. Такива клаузи обаче по принцип са нищожни според германското законодателство – след като веднъж е купил и платил автомобила, новият собственик може да го продаде по свое усмотрение.

Интересуващите се от модела, които не са имали възможност да си го купят от Mercedes, сега могат да го направят. Сред известните собственици на Mercedes-AMG One са седемкратният световен шампион във Формула 1 Люис Хамилтън (два броя – единият от тях за баща му) и пилотите от Формула 1 Нико Розберг, Дейвид Култард и Валтери Ботас. Цената на така желаната състезателна машина вероятно ще бъде висока – F1rst Motors запазва мълчание и за нея.


Снимки: F1rst Motors
Източник: ams.bg

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт