728 x 90

Togg T10F – Електрически турчин в Лас Вегас

Турският автомобилен производител Togg скоро ще се появи в Европа с електрическия фастбек T10F. Премиерата на почти серийния модел се състоя на изложението CES 2024 в Лас Вегас. Когато основаната през 2018 г. автомобилна марка Togg представи първия си продукт – SUV модела T10X, – малцина вярваха в успеха на турския производител. Сега двутонният електрически

Турският автомобилен производител Togg скоро ще се появи в Европа с електрическия фастбек T10F. Премиерата на почти серийния модел се състоя на изложението CES 2024 в Лас Вегас.

Когато основаната през 2018 г. автомобилна марка Togg представи първия си продукт – SUV модела T10X, – малцина вярваха в успеха на турския производител. Сега двутонният електрически дангалак се продава наистина добре, поне в Турция. А марката планира тази година да навлезе в Западна Европа. С такива намерения сега турците представят втори модел на изложението за електроника CES в Лас Вегас, САЩ.

Togg T10F е фастбек с дължина 4,83 м, което означава, че има размерите на BMW i4. Благодарение на аеродинамичната му форма (коефициент на обтекаемост под 0,23) и батерията с капацитет почти 90 кВтч би трябвало да е възможен пробег до 600 км. Топмоделът ускорява до 100 км/ч за 4,6 секунди.

Задвижване на задните или на всички колела с мощност до 435 к.с.

Въпросният върхов модел е T10F AWD Long Range, оборудван с голяма батерия и два електромотора. Заедно те осигуряват 435 к.с. и максимален въртящ момент от 700 нютонметра. Въпреки това, както и при останалите версии, максималната скорост е ограничена до 175 км/ч.

Най-достъпният вариант е без предния двигател и голямата батерия. Вместо това моделът се предлага със задвижване на задните колела, 218 к.с. и акумулатор с капацитет 52,4 кВтч. Това все пак би трябвало да е достатъчно за изминаване на 350 км. Онези, които се нуждаят от по-дълъг пробег, в бъдеще ще могат да поръчат версията с голяма батерия и пробег от 600 километра. Всички модели би трябвало да се зареждат само за 28 минути (от 20 до 80 процента) благодарение на зарядната мощност от 180 кВт.

Същата платформа като на T10X

Моделът T10F ще разполага и с технологията Vehicle-to-Load (V2L) и следователно ще може да се използва като външен източник на енергия. Между другото, T10F е базиран на същата платформа от сегмент С като SUV модела T10X. Фастбекът T10F ще има междуосие от 2890 мм, пътен просвет от 155 мм и тегло между 1939 и 2215 кг в зависимост от спецификацията.

Най-съвременно оборудване покрива европейски стандарти

Дори само оборудването показва, че Togg има сериозни намерения да стъпи на пазара в Западна Европа. T10F очевидно е конструиран с цел постигане на петзвезден рейтинг в краштеста на Euro NCAP. Електромобилът е оборудван серийно със седем въздушни възглавници и редица системи за подпомагане на водача.

Арматурно табло с широка 41,3 инча екранна площ

Интериорът на T10F е доминиран от два екрана, които заедно са широки 41,3 инча. Пред водача е разположен 12,3-инчовият дисплей на контролните уреди, а до него е 29-инчовият екран на инфо-развлекателната система. Функциите на автомобила се управляват чрез 8-инчов сензорен панел, индуктивното зареждане на мобилни устройства също е част от серийното оборудване, както и пълната свързаност, включително Wi-Fi хотспот. Пакетът за развлечения отговаря на най-новите стандарти с Hi-Fi система с 12 високоговорителя от Meridian и „социална камера“. Софтуерът и инфо-развлекателната система се задвижват от процесор Qualcomm Snapdragon.

По отношение на цените Togg T10F вероятно ще е близък до SUV модела

Togg все още не е обявил цените на новия електрически фастбек. Поради близкото родство те вероятно ще се ориентират към цените на SUV модела. А за него в Турция искат еквивалента на 45 000 евро. Версията с дълъг пробег обаче струва повече от 57 000 евро.


Снимки: Togg
Източник: ams.bg

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт