728 x 90

Sony и Honda актуализират Afeela, ще я предлагат с абонамент

Концернът за електроника Sony и производителят на автомобили Honda си сътрудничат в сферите на електрическата мобилност и услугите за мобилност. Първият електрически автомобил на Sony и Honda ще бъде пуснат на пазара в САЩ в края на 2025 г. под марката Afeela. Моделът беше представен на изложението CES 2023 в Лас Вегас. Тази година на

Концернът за електроника Sony и производителят на автомобили Honda си сътрудничат в сферите на електрическата мобилност и услугите за мобилност. Първият електрически автомобил на Sony и Honda ще бъде пуснат на пазара в САЩ в края на 2025 г. под марката Afeela. Моделът беше представен на изложението CES 2023 в Лас Вегас. Тази година на CES 2024 е показана осъвременена версия, близка до серийната.

Sony и Honda сключиха стратегически съюз през пролетта на 2022 г. Целта: да работят заедно в областта на електрическата мобилност и услугите за мобилност. Освен това партньорите възнамеряват да произвеждат и продават електрически автомобили в съвместно предприятие (Sony Honda Mobility – SHM).

Целта на алианса е да комбинира опита на Honda в конструирането на автомобили, производството на каросерии и управлението на следпродажбеното обслужване с ноу-хауто на Sony в разработването и прилагането на технологии за изображения, сензори, телекомуникации, мрежи и развлечения. Това трябва да доведе до ново поколение приложения и услуги за мобилност. И двете трябва да бъдат ориентирани целево към потребителите и околната среда и непрекъснато да усъвършенстват.

Прототипът, показан в Лас Вегас през януари 2023 г.

Afeela е първият прототип на Sony Honda 

Началото на производството на първия съвместно разработен електрически автомобил е планирано за първата половина на 2025 г. На изложението CES 2023 в Лас Вегас партньорите представиха първия съвместен модел в предпремиерен вид. Беше обявена и марката Afeela, под която ще се продават новите автомобили. Названието произлиза от английската дума feel.

Първият прототип, все още без собствено име, изглежда като елегантен фастбек; наблюдателите разпознават концептуалния автомобил Vision-S с нов дизайн на предната част. С дължина 4,92 метра, широчина 1,90 метра и височина 1,46 метра моделът принадлежи към горния среден клас. Междуосието от три метра също обещава много място за петимата пътници. Ходовата част разчита на пневматично окачване, джантите са с диаметър 21 цола и са обути с гуми 245/40 отпред и 275/35 отзад.

Afeela от януари 2023 г.

Техниката за електрическо задвижване се състои от синхронни двигатели с постоянни магнити с мощност 180 кВт на двата моста и литиево-йонна батерия с капацитет 91 кВтч. Тя може да се зарежда с мощност от 11 до 150 кВт. Времето за зареждане или пробегът все още не са уточнени. Моделът би трябвало да разполага с ниво 3 на автономно управление и облачен потребителски интерфейс. За тази цел Sony Honda разчита на 45 камери и сензори във вътрешността и отвън по каросерията, както и на „цифровото шаси“ Qualcomm Snapdragon с изчислителна мощност от 800 TOPS.

Afeela комуникира със заобикалящата среда чрез светлинни устройства отпред. Кокпитът използва екрани по цялата широчина, като двата външни дисплея показват изображения от камерите за обратно виждане. Воланът е отворен отгоре и сплескан отдолу. Видимите елементи за управление са сведени до два лоста на кормилната колона, бутони на волана и таблото и контролер на централната конзола. Стъкленият панорамен покрив осигурява ефирна атмосфера. Интериорът е проектиран с устойчиви материали, като текстилът дори пречиства въздуха.

Тук и по-нататък: Sony Honda Afeela на изложението CES 2024 – версия, близка до серийната

Актуализация за CES 2024

Sony Honda Mobility представи на CES 2024 актуализирана версия на прототипа Afeela, за която се твърди, че в този си облик е много близка до серийния вариант. Визуално моделът с четири врати е спечелил от променения дизайн на предната част. Предната броня вече има отдолу в престилката черна ивица, която заедно с новия преден аеродинамичен ръб има за цел да направи външния вид малко по-спортен. Има и осветена емблема върху нов панел между фаровете, които също са с променен дизайн. Монтираните преди външни камери са заменени с конвенционални странични огледала.  

Изгледът отзад показва преработена престилка, също с черна вложка и допълнителен елемент на дифузора. В капака на багажника, изглежда, е интегриран и активен спойлер. В интериора централната конзола е с променен дизайн и е допълнена с две индуктивни поставки за зареждане.

Подобрения са направени и на ниво електроника. Системите за асистенция ще бъдат свързани в мрежа и оптимизирани чрез изкуствен интелект, освен това за игрите в автомобила Afeela разчита и на нови партньори – Polyphony Digital и Epic Games. С Microsoft и техния софтуер Azure OpenAI ще бъде въведен нов персонален, самообучаващ се асистент.

Пазарен старт в САЩ в края на 2025 г., планове за разпространение чрез абонамент

Пазарната премиера на първия автомобил Sony Honda е планирана за края на 2025 г. Първоначално моделът ще се предлага в САЩ, където първите бройки ще бъдат доставяни от пролетта на 2026 г. През втората половина на 2026 г. ще започнат доставките за Япония.

Honda ще поеме производството на електрическия автомобил в заводите си в Северна Америка. Паралелно с това Sony разработва съответната платформа за мобилност. Според Automotive News обаче автомобилите Afeela няма да се продават, а ще се отдават на лизинг в дългосрочен план. Sony и Honda възнамеряват да разчитат на лизингови договори със срок до десет години. Софтуерни актуализации ще поддържат автомобилите на съвременно ниво през целия срок на договора.


През януари 2022 г. на изложението CES в Лас Вегас Sony представи втората си студия за електрически модел – Sony Vision-S 02, и обяви, че сериозно обмисля да навлезе на пазара на електрически автомобили. По това време обаче все още не беше ясно, че компанията ще сключи японски съюз с Honda. При разработването на студията Sony бе подкрепен от автомобилните доставчици Magna, Benteler, Bosch и ZF.


Снимки: Sony Honda Mobility
Източник: ams.bg

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт