728 x 90

Ford F-150 Raptor R става най-мощният сериен пикап

Със своята огромна мощност обновеният F-150 Raptor R (2024) превъзхожда не само всички модели на Ford, но най-после и своя най-яростен конкурент – Ram 1500 TRX. Така той си осигурява короната за най-мощен сериен пикап на всички времена. В Европа Raptor е известен предимно като динамична версия на пикапа Ford Ranger. В САЩ, от друга

Със своята огромна мощност обновеният F-150 Raptor R (2024) превъзхожда не само всички модели на Ford, но най-после и своя най-яростен конкурент – Ram 1500 TRX. Така той си осигурява короната за най-мощен сериен пикап на всички времена.

В Европа Raptor е известен предимно като динамична версия на пикапа Ford Ranger. В САЩ, от друга страна, Raptor от 14 години  може да е базиран и на по-големия F-150 – и оттогава развойните специалисти усъвършенстват топмодела от година на година. Но докато „конвенционалният“ Raptor се предлага само с V6 двигател с два турбокомпресора, още през 2022 г. Ford добавил версия с V8 мотор и механичен компресор, наречена Raptor R. Тя – както и цялата серия – ще бъде модифицирана за моделната 2024 година и ще мутира в най-мощния серийно произвеждан пикап на всички времена.

Обновеният Ford F-150 Raptor в „конвенционалния“ си вариант с V6 битурбомотор.

Под огромния преден капак на новия флагман продължава да гърми 5,2-литровият V8, който вече познаваме от някои модели Mustang Shelby. В сравнение с предшественика му обаче са оптимизирани преминаването на въздуха през всмукателните канали и управлението на двигателя. Сега свръхмощният V8, наречен „Predator“ („Хищника“), развива впечатляващите 730 к.с. (720 конски сили в САЩ) с максимален въртящ момент от 868 нютонметра.


Повече мощност от Ram TRX или Lamborghini Urus

По отношение на динамичните характеристики обаче Ferrari и Lambo вероятно играят в друга лига. В края на краищата този почти тритонен пикап с високи 35 цола (89 см) гуми е създаден за неравни и прашни трасета, като например легендарните състезания в пустинята Баха. Амортисьорите Fox с два клапана и шесттонните лебедки Warn в предната броня са предназначени за екстремни натоварвания. 

Прочети още:
Обновиха Škoda Scala и Kamiq

Това означава, че новият Ford F-150 Raptor R разполага с повече мощност от Ferrari Purosangue, Lamborghini Urus или дори Ram 1500 TRX (712 к.с.) от същия сегмент. В портфолиото на Ford също никой не може да се мери по мощ с тази тежка гемия. За сравнение: първият F-150 Raptor генерираше 310 к.с. от 5,4-литров V8 и 411 к.с. от 6,2-литров V8.

Незначителни визуални промени

Визуално още предишният модел беше изключително впечатляващ. Raptor R от 2024 г. очевидно няма намерение да променя това. Топмоделът, както и неговият V6 турбо колега Raptor (по-тъмният модел на снимките тук и в галерията), е възприел по-ъгловатата физиономия от фейслифта на всички останали модели F-150.

За разлика от досега Ford възнамерява да предлага новия F-150 заедно с моделите V6 Raptor и в Европа. За тази цел американците използват шведски вносител – Hedin Mobility Group. Остава да видим дали сега и на върховия модел Raptor R ще бъде разрешено да се движи по европейските пътища. Със сигурност той ще има много почитатели въпреки промените в транспортната политика.

Накратко: С обновения F-150 за моделната 2024 г. Ford представя и Raptor R. Благодарение на своя компресорен  V8 със 730 к.с. той вероятно ще влезе в историята като най-мощния сериен пикап досега. Дали ще се появи и в Европа, зависи, наред с други неща, от законодателството и от шведския вносител Hedin, който със сигурност ще доставя на континента поне Raptor с V6 мотор.


Снимки: Ford

Източник: ams.bg

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт