728 x 90

VW възкресява историческата марка Scout с отделен завод в САЩ

    Концернът VW ще предложи на американския пазар изцяло електрически пикап и всъдеходен SUV под марката Scout, възродена през 2023 г. като независима компания, базирана в САЩ. VW възнамерява да съживи в САЩ една стара марка и с електрически модели да се изправи директно срещу утвърдената конкуренция в лекотоварния сегмент. Първите автомобили ще бъдат представени през

    Концернът VW ще предложи на американския пазар изцяло електрически пикап и всъдеходен SUV под марката Scout, възродена през 2023 г. като независима компания, базирана в САЩ.

    VW възнамерява да съживи в САЩ една стара марка и с електрически модели да се изправи директно срещу утвърдената конкуренция в лекотоварния сегмент. Първите автомобили ще бъдат представени през 2024 г., а производството е планирано да започне през 2026 г. Заявките за патенти показват възможни моделни названия.

    Логото на Scout. Правата за наименованието се държат от Navistar, дъщерно дружество на VW.

    VW създаде и нов уебсайт за Scout Motors на адрес scoutmotors.com, както и акаунти в основните канали на социалните медии. В тях може да се види новото лого на марката и още един тийзър на изглед отпред. 


    VW избира Magna за партньор в развойната дейност

    Първите прототипи на Scout ще бъдат представени още през лятото на 2024 г., а серийното производство ще започне в края на 2026 г. След това моделите Scout ще бъдат пуснати на пазара през 2027 г. Електрифицираната марка Scout ще се базира на техническа платформа с нова концепция, която ще позволи реализирането на по-автентични пикапи и SUV автомобили, отколкото в съществуващото портфолио на Volkswagen Group. Както съобщава австрийският вестник Kleine Zeitung, VW е възложил договор за проектиране на два модела на Magna. Концернът ще похарчи около 450 млн. евро за тази външна разработка. Очаква се пробегът на двата автомобила да бъде около 650 км. След това обаче VW ще произвежда автомобилите сам. Бившият дизайнер на Fiat Chrysler/Stellantis Крис Бенджамин е нает да проектира моделите Scout.

    Ето как ще изглеждат първите модели на Scout – всъдеходен SUV и пикап.

    Освен това Scout създава в Нови, Мичиган, специален център за изследователска и развойна дейност, наречен Scout Innovation Center. В центъра ще се помещават продуктовите, дизайнерските и инженерните екипи на Scout Motors, както и членовете на многофункционалните екипи за поддръжка. Очаква се в центъра да работят 200 души.

    Защитени са потенциални имена на модели

    Имената, под които новите модели ще бъдат пуснати на пазара, все още не се знаят със сигурност. Въпреки това различни заявки за патенти, подадени от Scout в САЩ, вече очертават определен кръг от възможности. В допълнение към различни маркетингови слогани и имена, които са били свързвани със Scout в миналото, 42-те патентни заявки, подадени в Патентното ведомство на САЩ, включват и 13 нови, които предвиждат възможни имена за предстоящите модели. Особено обещаващо звучат Scout Hauler, Scout Reaper, Tellus и Travelstar XL.


    Scout със собствен завод в САЩ

    Концернът VW изгражда нов завод за марката Scout в близост до Колумбия, Южна Каролина. Това беше обявено от президента на Scout Скот Киоу и губернатора на щата. VW инвестира два милиарда долара в проекта, който се очаква да създаде около 4000 работни места в дългосрочен план. Автомобилният производител получава безвъзмездни средства на обща стойност 1,29 млрд. долара от американския щат Южна Каролина по силата на Закона за намаляване на инфлацията (IRA) за инвестиции, щадящи климата. Освен това VW може да очаква данъчни облекчения в размер до 180 млн. долара за разкриване на работни места.

    Засега намеренията са новият завод да произвежда автомобили само за марката Scout, но не и за други марки на концерна, като Volkswagen или Audi.

    Скот Киоу, президент и главен изпълнителен директор на Scout Motors, с класически Scout от 70-те години.

    Scout – нова марка на VW Group

    За да придаде на бизнеса си с товарни автомобили по-голяма тежест в международен план, в края на 2020 г. групата на VW за товарни автомобили Traton пое американския производител Navistar, който е собственик и на марката International. Между 1961 г. и 1980 г., под името International Harvester, нейната гама е включвала модела Scout – здрав автомобил с висока проходимост, който с лекота се е конкурирал със съперниците от Ford, Jeep и GM. Двата легендарни швейцарски всъдехода Monteverdi Safari и Sahara също са производни на Scout по това време.


    Снимки: VW, Scout Motors
    Източник: ams.bg

    Свързани публикации

    Оставете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

    Най-нови

    AUTOCLUB.BG във Facebook

    Facebook Pagelike Widget

    Спорт