728 x 90

Chery показа студия, имитираща риба тон

    В своя концептуален автомобил китайският производител се фокусира върху ниското въздушно съпротивление. От това трябва да се възползват бъдещите електрически модели. Аеродинамичното съпротивление винаги е играло важна роля при проектирането на автомобилите. За електрическите модели обаче аеродинамичната ефективност е от още по-съществено значение, тъй като оказва огромно влияние върху пробега. Бионична форма, усъвършенствана с помощта

    В своя концептуален автомобил китайският производител се фокусира върху ниското въздушно съпротивление. От това трябва да се възползват бъдещите електрически модели.

    Аеродинамичното съпротивление винаги е играло важна роля при проектирането на автомобилите. За електрическите модели обаче аеродинамичната ефективност е от още по-съществено значение, тъй като оказва огромно влияние върху пробега.

    Бионична форма, усъвършенствана с помощта на изкуствен интелект

    С новия концептуален автомобил Chery показва накъде ще поеме развитието на бъдещите електрически модели, включително тези на европейските дъщерни дружества Omoda и Jaecoo. Безименната студия има две врати и силует на купе. По отношение на своя формат тя може да бъде категоризирана като модел от средния клас. Напълно затворената носова част е разположена ниско и се отличава с LED светлинна лента по цялата си широчина и допълнителни LED каскади по фланговете. Полегатото челно стъкло започва далеч напред и се простира като непрекъснат стъклен елемент до издадения ръб на задния спойлер. Под него светодиодна лента, обхващаща цялата задна част, повтаря светлинния дизайн на предната. Най-отдолу голям дифузор успокоява въздушната струя. Страничните огледала са премахнати в полза на малки камери за обратно виждане. Колелата също са с аеродинамични тасове.

    Формата на концептуалния автомобил е вдъхновена от обтекаемото тяло на рибата тон. Техники за симулация, базирани на изкуствен интелект, оптимизират бионичния дизайн. По подобие на специалното сгъване на гръбната перка на рибата тон конструкторите на Chery са проектирали наред с други неща въздушни дефлектори, за да намалят коефициента на обтекаемост. Към тях се добавят и различни активни аероелементи.

    В крайна сметка от Chery твърдят, че коефициентът на обтекаемост Сх на концептуалния модел е 0,168, с което той поставя нов рекорд сред азиатските производители на автомобили. Студията не е замислена като конкретна визуализация на определен бъдещ автомобил. Тя има за цел само да покаже пътищата, по които китайците се движат в развитието си.
    За следващите две години Chery обяви 39 нови модела, включително 15 изцяло електрически автомобила и 24 хибридни версии.

    Накратко: Въпросът за съпротивлението на въздуха и оттам за аеродинамичната ефективност играе важна роля при електрическите автомобили. С новата си студия Chery показва какви възможности се откриват в това отношение пред бъдещите електрически модели.

    Снимки: Chery
    Източник: ams.bg

    Свързани публикации

    Оставете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

    Най-нови

    AUTOCLUB.BG във Facebook

    Facebook Pagelike Widget

    Спорт