728 x 90

Vinfast VF 3 – Чаровен и достъпен виетнамец

    Vinfast представя миниатюрен и евтин електрически SUV, чиято форма се отличава от характерните заоблени линии в дизайна на виетнамската компания. С модела VF 3 виетнамският производител Vinfast навлиза на пазара в сегмента на малки автомобили. Според мениджърите на фирмата автомобилът е специално разработен, за да отговори на нуждите на виетнамските автомобилисти. Триметровият SUV има приятен

    Vinfast представя миниатюрен и евтин електрически SUV, чиято форма се отличава от характерните заоблени линии в дизайна на виетнамската компания.

    С модела VF 3 виетнамският производител Vinfast навлиза на пазара в сегмента на малки автомобили. Според мениджърите на фирмата автомобилът е специално разработен, за да отговори на нуждите на виетнамските автомобилисти. Триметровият SUV има приятен ъгловат външен вид на офроудър и е проектиран да предлага място за петима души. Той се задвижва изцяло с електричество.

    Мъничкият SUV модел с две врати е дълъг 3,11 м – и за разлика от познатите досега представители на Vinfast има доста ръбест дизайн. Виетнамците обещават здрава каросерия с голям пътен просвет, стандартните колела са с размер 16 цола. Има също така нещо като дънна защита отпред и отзад, както и масивни предни и странични прагове и щедро оразмерени пластмасови облицовки на калниците – всичко това е част от серийното оборудване. Впечатление правят и големите четвъртити странични огледала.


    Малък автомобил за петима

    Vinfast описва интериора като минималистичен и действително повечето бутони за управление са разположени на волана. Свободно стоящият екран на контролните уреди изглежда малък, а воланът е значително подравнен в долната си част, което улеснява качването и наместването на водача върху седалката. В малкия автомобил могат да се поберат до петима души.

    Засега няма почти никаква информация за електрическото задвижване на VF 3. По отношение на пробега с едно зареждане виетнамците остават неясни – в най-добрия случай го описват като „впечатляващ“. Според слухове батерията е с капацитет 59,6 кВтч, което би трябвало да позволи пробег от 400 километра. В същото време производителят мечтае VF 3 да се превърне в новия „национален автомобил“ на виетнамците и да сбъдне автомобилните блянове на милиони семейства.

    Всъщност голяма част от виетнамското население в момента използва за придвижване скутери и мотопеди. Дали тези хора действително мечтаят за малък електрически автомобил, предстои да разберем. В Индия например Tata се отказа от опита си да накара водачите на мотопеди да преминат масово към автомобили с микроавтомобила Nano – той не слиза от производствената линия от 2018 г. насам. Предимството на VF 3 е, че предлага място за петима души и е изцяло електрически. Негов съперник би могла да бъде Dacia Spring. А да я победи, не би трябвало да е твърде трудно.

    VF 3 ще може да се поръчва в скоро време – но информация за цените все още не е налична. В САЩ дилърите прогнозират начална цена от 20 000 долара (в момента около 18 930 евро).

    Снимки: Vinfast
    Източник: ams.bg

    Свързани публикации

    Оставете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

    Най-нови

    AUTOCLUB.BG във Facebook

    Facebook Pagelike Widget

    Спорт