728 x 90

Новата Škoda Superb – бензин, дизел, plug-in хибрид

  Skoda представи четвъртото поколение на Superb. В plug-in хибридната си версия комбито изминава 100 км с електрическо задвижване, а лифтбекът ще замени Passat седан. Новият Superb ще бъде още по-голям от своя предшественик, въпреки че широчината и междуосието ще останат непроменени. За лифтбека Skoda обявява увеличение на дължината с 43 мм до 4,91 м. Височината

  Skoda представи четвъртото поколение на Superb. В plug-in хибридната си версия комбито изминава 100 км с електрическо задвижване, а лифтбекът ще замени Passat седан.

  Новият Superb ще бъде още по-голям от своя предшественик, въпреки че широчината и междуосието ще останат непроменени. За лифтбека Skoda обявява увеличение на дължината с 43 мм до 4,91 м. Височината на чешкия модел е нараснала с дванайсет милиметра до 1,48 м, предлагайки повече място за главите на пътниците и на двата реда седалки. Обемът на багажника ще се увеличи с 20 литра до 645 л. В техническо отношение матричните LED светлини и адаптивното окачване DCC Plus са новите предложения за модела.


  Skoda Superb с нововъведения в интериора

  В интериора воланът, комбинираният контролен дисплей, арматурното табло и декоративните облицовки са оптимизирани; скоростният лост е разположен на кормилната колона. Изчистената централна конзола създава допълнително пространство за предния пътник.

  Новият head-up дисплей, който допълва 10,25-инчовия Virtual Cockpit, и свободно стоящият 13-инчов централен инфо-развлекателен екран характеризират интериора. За първи път се появяват и Skoda Smart Dials – въртящи и натискащи се бутони, които съчетават тактилни и цифрови елементи.


  Какво могат Smart Dials

  Под дисплея на инфотейнмънт системата се намират три въртящи се бутона с 32-милиметрови цифрови дисплеи, които осигуряват бърз достъп до различни функции на автомобила – в зависимост от нивото на оборудване. Външните „интелигентни бутони“ се използват за управление на температурата в кабината, отоплението и вентилацията на седалките. Централният интелигентен бутон управлява избрани функции, като например силата на звука на инфо-развлекателната система, нивата на вентилатора, насочването на вентилационните дюзи, климатика, режимите на шофиране и увеличаването на изображението на картата. Централният интелигентен бутон може да се конфигурира и се настройва през менюто на инфо-развлекателната система.


  Масажни седалки и чадър

  Други нови предложения са зарядната ниша Phone Box с мощност до 15 вата за индуктивно зареждане на смартфони, включително функция за охлаждане, както и до четири USB-C порта с мощност 45 вата и 15-ватов USB-C порт на огледалото за обратно виждане. В Superb вниманието привличат воланът с нов дизайн, арматурното табло, декоративните елементи и подобрените масажни седалки. Устойчивостта е отразена в екологичните материали за интериорния текстил и два популярни атрибута: чадъра във вратата на водача и стъргалката за лед.

  Новости за модела са и ролетнаното покривало с електрическо задвижване над багажното отделение в Superb Combi, централният подлакътник с интегриран държач за таблет между задните седалки и двойният джоб на гърба на предните седалки, който може да побере документи, списания или смартфон. Премиера за Superb е интегрираната фуния в капачката на резервоара за течност за миене на челното стъкло.

  Прочети още:
  Porsche Panamera (2024): Трето и последно поколение с ДВГ


  Skoda Superb и като (Passat) лифтбек

  Актуалната серия 3V се продава от средата на 2015 г. и се произвежда във фабриката на Skoda в Квасини. Със смяната на поколенията се променя и мястото на производство. От есента на 2023 г. Superb ще слиза от поточната линия в завода в Братислава заедно с предстоящия VW Passat. За разлика от Passat B9, който също ще претърпи ново издание през 2023 г. – но само като комби, – Superb ще продължи да се предлага в два стила на каросерията – като лифтбек (триобемен, но с голям заден капак, включващ задното стъкло) и като комби. Новото поколение обаче е само леко еволюирало. Моделът от средния клас все още се основава на модулната система за напречни двигатели на VW (MQB) и расте на размери подобно на по-голямата Octavia.

  Skoda придава нов облик на предната престилка с вертикални отвори за въздух, както и на оформената наново, сега осмоъгълна решетка, която е оградена от по-тесни фарове с LED технология. Погледът отстрани разкрива класическата триобемна форма, големите отвори за задните врати и издигащия се към задната колона долен ръб на прозорците, който характеризираше и досегашния модел. Подобно на предните светлини задните също са се присвили. Накрайниците на ауспуха вече не се виждат. От Skoda твърдят, че са подобрили аеродинамиката, но производителят все още не е съобщил коефициента на обтекаемост.


  С бензиново, дизелово и хибридно задвижване

  Skoda предлага четвъртото поколение на Superb за първи път с технология мек хибрид. В базовата бензинова версия 1.5 TSI със 150 к.с. четирицилиндров двигател работи заедно с ремъчно задвижван 48-волтов стартер-генератор и 48-волтова литиево-йонна батерия. В допълнение новият Superb се предлага в два варианта 2.0 TSI с нива на мощност 204 и 265 к.с. Най-мощният бензинов вариант, подобно на върховия 2,0-литров дизел със 193 к.с., има серийно двойно предаване. 2.0 TDI със 150 к.с. допълва гамата. Всички двигатели на Superb без изключение работят в съчетание със седемстепенна трансмисия с два съединителя (DSG). За plug-in хибридната версия на Superb Combi чехите обещават чисто електрически пробег от над 100 километра.


  Снимки: Skoda
  Източник: ams.bg

  Свързани публикации

  Оставете коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *