728 x 90

Audi Q4 e-tron – по-бързо зареждане, повече мощност, по-спортно окачване

    За моделната 2024 година Audi обновява Q4 e-tron и Q4 Sportback e-tron с подобрено задвижване, увеличен пробег, ново окачване и усъвършенствани асистенти. В допълнение към оптимизираната концепция за задвижване и по-високата мощност на зареждане Audi разширява набора от функции в системите за подпомагане на водача. С опционалния адаптивен круиз асистент двата модела вече подпомагат и

    За моделната 2024 година Audi обновява Q4 e-tron и Q4 Sportback e-tron с подобрено задвижване, увеличен пробег, ново окачване и усъвършенствани асистенти.

    В допълнение към оптимизираната концепция за задвижване и по-високата мощност на зареждане Audi разширява набора от функции в системите за подпомагане на водача. С опционалния адаптивен круиз асистент двата модела вече подпомагат и смяната на лентата за движение

    Всички модели Q4 e-tron разполагат с голяма батерия, която осигурява 77 кВтч нетна енергия (82 кВтч брутна). Оптимизираната химия на клетките е подобрила мощността на зареждане с постоянен ток, така че те се зареждат от 10 до 80% за около 28 минути при идеални условия. Моделите quattro вече постигат максимална мощност на зареждане с постоянен ток от 175 кВт, а моделите със задвижване на задните колела – 135 кВт.

    Функцията за защита на батерията автоматично ограничава нивото на зареждане до 80 процента, за да се удължи животът ѝ. За да се осигури интелигентно планиране на пътуването и зареждането, определянето на маршрута на e-tron дава приоритет на бързозарядни HPC (High-Power Charging) станции. Преди Audi Q4 e-tron да достигне избраната, резервирана зарядна станция, системата активира предварителна подготовка на батерията, за да гарантира, че тя ще се зареди възможно най-бързо.  


    Нова система за задвижване с по-висока ефективност и повече мощност

    Както във версиите със задно предаване, така и при задвижването на четирите колела, наричано по традиция quattro, моделите Audi Q4 e-tron вече разполагат с постоянно активна синхронна машина (PSM) на задния мост. Актуализацията предоставя на моделното семейство Q4 e-tron напълно преработена PSM, отличаваща се с по-висока ефективност и по-голяма мощност. Audi Q4 Sportback 45 e-tron например достига пробег до 562 км в цикъла WLTP.

    Audi Q4 45 e-tron и Audi Q4 Sportback 45 e-tron със задвижване на задните колела генерират 210 кВт (286 к.с.) и ускоряват от нула до 100 км/ч за 6,7 секунди. Q4 45 e-tron quattro и Q4 Sportback 45 e-tron quattro с 210 кВт (286 к.с.) го правят за 6,6 секунди. Върховите версии Q4 55 e-tron quattro и Q4 Sportback 55 e-tron quattro с 250 кВт (340 к.с.) ускоряват от 0 до 100 за 5,4 секунди. Максималната скорост за всички модели вече е 180 км/ч.


    Подобрени реакции на кормилната уредба

    Нова настройка на окачването подобрява баланса за по-голям комфорт, удоволствие от шофирането и стабилност. Независимо дали моделът е със стандартно, или спортно окачване, или с адаптивни амортисьори, характеристиките на кормилното управление и настройката на амортисьорите са специално адаптирани.  

    Със спортното окачване каросерията е по-ниска с 15 мм. Новата настройка на пружините/амортисьорите и на кормилната уредба осигуряват балансирано, солидно усещане при шофиране и спортна реакция на волана. Моделите Audi Q4 e-tron реагират по-директно на промените в посоката на движение.

    Нова функция: асистирана смяна на лентата

    Като опция Q4 e-tron за първи път използва асистирана смяна на лентата в комбинация с адаптивен круиз асистент за скорости над 90 км/ч по магистрали. Новата система използва бели стрелки на арматурното табло и на head-up дисплея с добавена реалност, за да показва на водача дали е безопасно да смени лентата и в коя лента е безопасно да премине. Ако човекът зад волана  инициира смяната на лентата, като натисне мигача за завиване, системата активно подпомага водача при маневрата. След като автомобилът е навлязъл в новата лента, тя отново изключва мигача.  Асистираната смяна на лентата е възможна благодарение на данните от задния радар.


    Заводът на Audi в Брюксел ще произвежда Q4 e-tron

    От края на годината в допълнение към производството в Цвикау Audi ще сглобява моделната серия Audi Q4 e-tron в завода си в Брюксел. Този ход е отговор на голямото търсене на модела и позволява на Audi да увеличи производствения си капацитет. От декември 2022 г. Audi Брюксел произвежда Audi Q8 e-tron и Audi Q8 Sportback e-tron.  

    Актуализираните модели вече могат да се поръчват, като цената им започва от 109 200 лв. В дилърската мрежа на Audi в България моделът се предлага с подарък карта за зареждане Audi e – charge на стойност 2500 лв. Картата е валидна за всички големи вериги електрически зарядни станции в страната.


    Снимки: Audi
    Източник: ams.bg

    Свързани публикации

    Оставете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

    Най-нови

    AUTOCLUB.BG във Facebook

    Facebook Pagelike Widget

    Спорт