728 x 90

Suzuki EVX Concept е вероятно бъдещата електрическа Vitara

    На изложението Auto Expo в Делхи, Индия, през януари 2023 г. Suzuki представи концептуалния модел EVX. Сега в Япония показаха усъвършенствана версия. Електрическата студия трябва да излезе на световния пазар през 2025 г. като електрически SUV. Както почти всеки друг автомобилен производител, Suzuki има глобална електрическа стратегия. Като част от нея в началото на 2023

    На изложението Auto Expo в Делхи, Индия, през януари 2023 г. Suzuki представи концептуалния модел EVX. Сега в Япония показаха усъвършенствана версия. Електрическата студия трябва да излезе на световния пазар през 2025 г. като електрически SUV.

    Както почти всеки друг автомобилен производител, Suzuki има глобална електрическа стратегия. Като част от нея в началото на 2023 г. японците представиха на изложението Auto Expo в Индия Suzuki EVX Concept. По-нататъшното развитие на студията за SUV модел е демонстрирано на изложението Japan Mobility Show през октомври 2023 г.


    В серийно производство от 2025 г.

    С дължина 4,30 м, широчина 1,80 м и височина 1,60 м SUV моделът с четири врати е позициониран между актуалните Suzuki Vitara и Suzuki SX4 S-Cross. В типичен SUV стил EVX има дързък външен вид с ясно изразени ръбове и линии, висок преден капак, контрастиращи защитни елементи на каросерията и дънна защита.

    Освежената за японската публика версия се отличава с нов светлинен подпис и модифицирани странични огледала. Логото на Suzuki в предната част вече е разположено по-високо. Освен тези маргиналии обаче японският експонат за първи път е обзаведен с дизайнерски интериор. Пътуващите отпред са разделени от висока централна конзола, в която се намира въртящият се контролер за управление на задвижването. Водачът държи волан с две спици, силно сплескан в горната и долната си част. Пред него е разположен дисплей в XXL формат, който се простира далеч отвъд средата на арматурното табло. Тук под стъклен панел са обединени цялата информация и елементите за управление на комбинирания дисплей и инфо-развлекателната система.

    Хоризонтално ориентираното арматурно табло, което прилича на оглозгана кост, е пресечено от четири изключително дълги вентилационни отвора. Черупките на предните седалки сякаш плават. Същото важи и за триместната задна седалка. Двукомпонентният стъклен панорамен покрив се простира над всички пътници. Амбиентното осветление е реализирано по съвременен начин чрез светодиоди.

    Suzuki обещава задвижване 4х4, без да навлиза в подробности за конфигурацията му. Японците са по-конкретни по отношение на капацитета на батерията. 60 кВтч трябва да са достатъчни за пробег от 500 км. За предаването на мощността конструкторите залагат на двустепенна скоростна кутия, която се разработва съвместно с канадския партньор Inmotive. Suzuki очаква двустепенната трансамисия да намали разхода на енергия с 15 процента и да подобри ускорението с до 15 процента.

    Серийната версия на EVX ще бъде пусната на пазара като първи електрически автомобил на марката през 2025 г. – възможно е тогава тя да носи моделното название Vitara.

    Снимки: Suzuki
    Източник: ams.bg

    Свързани публикации

    Оставете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

    Най-нови

    AUTOCLUB.BG във Facebook

    Facebook Pagelike Widget

    Спорт