728 x 90

Honda показа студия на Prelude като хибрид

    На Японското изложение за мобилност Honda представи почти сериен „електрифициран спортен автомобил“ с добре познатото в миналото име Prelude. Японският производител на автомобили и мотоциклети Honda празнува 75-ия си рожден ден през 2023 г. и подарява на почитателите на спортните модели нова играчка по случай празника. Въпреки че моделите на Honda са насочени предимно към

    На Японското изложение за мобилност Honda представи почти сериен „електрифициран спортен автомобил“ с добре познатото в миналото име Prelude.

    Японският производител на автомобили и мотоциклети Honda празнува 75-ия си рожден ден през 2023 г. и подарява на почитателите на спортните модели нова играчка по случай празника. Въпреки че моделите на Honda са насочени предимно към масовия пазар, японците не искат да изпуснат от поглед истинските автомобилни фенове.


    Prelude вече изглежда близо до серийно производство

    Първи поглед към бъдещия спортен модел на Honda дава концептуалният Prelude, който в навечерието на изложението беше обявен като Honda Specialty Sports Concept. Виждаме купе с две врати, с дълъг преден капак и стръмно спускаща се линия на покрива. За схемата на седалките можем само да се досещаме. Вероятно става въпрос за двуместен автомобил с максимум две допълнителни места отзад. Върху задната част има малък спойлер, а фланговете са силно прибрани навътре над праговете. Предната част на Prelude е доминирана от светодиодни фарове с форма на прорези; през носа преминава светодиодна светлинна лента. Голямата радиаторна решетка е с ромбоидни клетки. Долните краища на каросерията, както и корпусите на страничните огледала и аеродинамичните елементи, са изпълнени от видим карбон. Дръжките на вратите се сливат с повърхността на корпуса, под калниците са монтирани 20-цолови алуминиеви джанти.

    Тъй като в своите съобщения Honda винаги говореше за „електрифицирани спортни автомобили“, всички предполагаха, че става въпрос за електрически модели. На представянето на Prelude обаче автомобилният производител уточни, че Prelude се предлага като хибриден модел с комбинация от двигател с вътрешно горене и електромотор. Това също е „електрифициран“ автомобил. Във всеки случай Prelude трябва да доставя удоволствие от шофирането и да отговаря на високите стандарти за спортна машина. Засега новата Honda Prelude е предвидена само за японския пазар.


    Планове за двуместен автомобил с електрическо задвижване

    След спирането на NSX, който доскоро плаваше под флага на Acura, луксозния филиал на Honda, единствено новият Civic Type R е призван да поддържа спортната традиция на японците. За спортното купе с централно разположен двигател NSX от Honda вече бяха загатнали перспективата за изцяло електрически наследник. Наскоро се говореше за модел, който обаче може да тръгне в друга посока, въпреки че вероятно и той ще е с електрическо задвижване. Този нов спортен автомобил би могъл да пренесе названието Type-R в електрическата ера.

    Допълнителни намеци за електрически спортен автомобил имаше още през април 2023 г., когато Honda представи пътната си карта за електрическото бъдеще. Два електрически спортни автомобила бяха показани с тийзър изображение. Единият с класическо оформление на модел с „централен мотор“ (NSX), а вторият беше скрит под платнище, но с видимо дълъг преден капак и пътнически салон, изтеглен далеч назад.  


    Патентна защита на Prelude

    Заявка за патент, подадена в Патентното ведомство на САЩ на 13 август 2023 г., обаче извежда на преден план една алтернатива. Японската фирма отново е защитила моделното названието Prelude, и то за използване върху автомобил. От 1978 г. до 2002 г. Honda е пуснала на пазара пет поколения на Prelude – винаги като купе с две врати и спортен дизайн.  

    Снимки: Honda

    Свързани публикации

    Оставете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

    Най-нови

    AUTOCLUB.BG във Facebook

    Facebook Pagelike Widget

    Спорт