728 x 90

Citroën ë-C3 – електрически, комфортен, достъпен

    Малкият електрически модел, изграден върху нова глобална платформа на Stellantis, отпразнува своята пазарна премиера.   Citroën ë-C3 е проектиран на базата на Smart Car Platform на групата Stellantis. Целта на разработката, която ще бъде използвана в около седем модела, е да предложи достъпни малки електромобили и да се пребори с китайската хегемония в този сегмент.

    Малкият електрически модел, изграден върху нова глобална платформа на Stellantis, отпразнува своята пазарна премиера.  

    Citroën ë-C3 е проектиран на базата на Smart Car Platform на групата Stellantis. Целта на разработката, която ще бъде използвана в около седем модела, е да предложи достъпни малки електромобили и да се пребори с китайската хегемония в този сегмент.

    За първи път в автомобил от групата се използва LFP (литиево-ферофосфатна) акумулаторна батерия. Тя има капацитет 44 кВтч, осигурява автономен пробег до 320 километра според  WLTP и възможност за бързо зареждане с постоянен ток с мощност 100 кВт. Възстановяването на нивото на заряда от 20 до 80% отнема само 26 минути.

    При зареждане с променлив ток възстановяването на заряда от 20% до 80% отнема около 4 часа и 10 минути при зарядна станция с мощност 7 кВт или 2 часа и 50 минути, ако се използва мощност от 11 кВт.

    Със своя двигател с мощност 83 кВт (113 к.с) новият модел ускорява от 0 до 100 км/ч за около 11 секунди и може да развие максимална скорост от 135 км/ч „за определен период от време“. Тези показатели при новия ë-C3 са достатъчни за комфортно и безопасно шофиране при ежедневните пътувания – особено в условия на натоварен трафик в градска и крайградска среда.

    Citroën ë-C3 е първият едросериен модел с по-ярко открояващата се маркова емблема на Citroën с голям овал и нова интерпретация на „шевроните“.

    За първи път в новия ë-C3 се предлага съчетание от известната система на окачване Citroën Advanced Comfort и нова стилистика на седалките. Така електрическият ë-C3 осигурява спокойно пътуване с минимални нива на шум и вибрации.

    Новият Citroën ë-C3 импонира с богато за класа оборудване и с редица интелигентни решения, сред които C-Zen Lounge – иновативно оформление, придаващо нов облик на арматурното табло.


    Добро съотношение качество – цена

    Версията на ë-C3 с автономен пробег 320 км ще се предлага в редица европейски страни на нетна цена от 23 300 евро и ще потвърди амбицията на марката Citroën да направи електрическата мобилност достъпна за всички. Citroën предвижда до 2025 година да представи на пазара и още по-достъпна версия на ë-C3 с автономен пробег 200 км и базова цена 19 990 евро.

    Снимки: Citroën

    Свързани публикации

    Оставете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

    Най-нови

    AUTOCLUB.BG във Facebook

    Facebook Pagelike Widget

    Спорт