728 x 90

Световна премиера на новия Volkswagen California

    След 260 000 продадени автомобила от тази моделна линия, Volkswagen Лекотоварни автомобили представи световната премиера на новия California CONCEPT на търговското изложение Caravan Salon в Дюселдорф California за утрешния ден Най-важното на първо място – California CONCEPT ще бъде оборудван с разгъваем покрив с височина от почти два метра. Този елемент е неизменна част от

    След 260 000 продадени автомобила от тази моделна линия, Volkswagen Лекотоварни автомобили представи световната премиера на новия California CONCEPT на търговското изложение Caravan Salon в Дюселдорф

    California за утрешния ден

    Най-важното на първо място – California CONCEPT ще бъде оборудван с разгъваем покрив с височина от почти два метра. Този елемент е неизменна част от всички моделни поколения – от първата California, дебютирала на пазара през 1988 година, до актуалното издание California 6.1. Въпреки че голяма част от емблематичните детайли остават непроменени през цялото това време, във всяко следващо поколение на тази продуктова серия се появяват и чисто нови разработки. В това отношение новият California CONCEPT не прави изключение и бележи още една голяма крачка напред. Техническите характеристики на модела го превръщат в идеалния кемпер за съвременния свят и модерния стил на живот. За първи път в California CONCEPT се предлагат предимствата на plug-in хибридната технология – системата за задвижване на концептуалния модел е своеобразен мост към света на електрическата мобилност и дава възможност за движение изцяло на електричество с автономен пробег, който е в състояние да покрие ежедневните градски маршрути без локални емисии. Едновременно с това студията предлага огромен общ автономен пробег, подходящ за продължителни пътешествия, а инсталираните на борда литиево-йонни акумулаторни батерии осигуряват почти напълно автономно 12 V захранване.

    Живот сред природата

    Дневната и кухнята на кемпера са претърпели цялостна промяна, като за първи път тази версия на California е оборудвана с плъзгаща се врата и от страната на кухнята. Това решение дава възможност за по-пълноценно използване на пространството около автомобила и добавя нови измерения на идеята за летен къмпинг на открито. В миналото всички модели на California, базирани на серията Transporter, имаха кухненска част, разположена между средната колона на покрива от лявата страна и плъзгащата се врата от дясната страна. Именно тази врата се ползва и като главен вход – както при ежедневна употреба, така и в кемпер конфигурация, а сгъваемите къмпинг столове, сгъваемата маса и сенникът съответно винаги са били разположени от дясната страна на интериора. С добавянето на допълнителната плъзгаща се врата от страната на водача при California CONCEPT, кухненската част вече е изместена по-назад в интериора подобно на решението в по-големия Grand California. Благодарение на новото разположение вече и лявата част от вътрешното пространство може да се отваря в режим кемпер, с което гъвкавостта на California при използване на къмпинг е по-впечатляваща откогато и да било преди. И тъй като концептуалната студия е оборудвана с тента със сгъваемо рамо отляво и слънцезащитен навес отдясно, вече и двете страни на автомобила могат да бъдат защитени от слънце или дъжд. Навесът отдясно може да се разпъне и използва само за няколко минути, а механизмът на тентата отдясно разполага и с вградена манивела, която се прибира безопасно в корпуса на тентата.

    Tризонова архитектура

    За първи път при този концептуален модел Volkswagen Лекотоварни автомобили представя тризонова структура на разпределение на пространството. Благодарение на нея, различните сценарии за употреба на външните и вътрешни обеми при къмпинг и ежедневна употреба разширяват значително възможностите за използване на California.

    Зона 1 (външна)

    Със своята плъзгаща се врата, дясната страна на интериора предоставя безопасна зона за влизане и излизане от автомобила от страната на тротоара – точно както в актуалния California 6.1. Разбира се, тази нова възможност позволява и много по-лек и безопасен процес на товарене и разтоварване на автомобила. При употреба на къмпинг слънцезащитният навес превръща тази зона в своеобразна отворена палатка, акцентирайки върху усещането за живот на открито.

    Зона 2 (вътрешна)

    Цялото вътрешно пространство зад регулируемите във височина предни седалки, които могат и да се завъртат на 180 градуса е идеално пригодено за превоз на пътници по  ежедневните маршрути и предлаг познатата от Multivan гъвкавост на обемите. В сравнение с актуалната California, интериорът е оборудван с индивидуални седалки, които са леки, мобилни и много комфортни. Благодарение на гъвкавите възможности на тези седалки, транспортирането на сърф бордове и велосипеди вече е много по-лесно. Когато California CONCEPT се използва като кемпер, зоната за сядане може бързо да се трансформира в равна площ за почивка или място за настаняване лице в лице за съвместно хранене или игри. Неподвижната обща задна седалка в California 6.1 на свой ред отстъпва място на гъвкавите индивидуални задни седалки на California CONCEPT с функция за легло. Седалките са тапицирани със здрава и приятна на допир текстилна материя с десен Mélange.

    Зона 3 (външна)

    Благодарение на допълнителната плъзгаща се врата от страната на водача и новата концепция за разположението на кухненския модул и тентата се създава нова външна зона от лявата страна на автомобила – невиждана досега при друг модел на California възможност с външна кухня. При използване по ежедневните маршрути, втората плъзгаща се врата осигурява допълнителен вариант за достъп и напускане на пътническото отделение, както и още една удобна възможност за товарене и разтоварване на автомобила у дома или в супермаркета. При употреба в къмпинг конфигурация от друга страна по този начин се създава и отделна зона за готвене, хранене и приятно прекарване на дългите летни вечери под тентата. Удобството е невероятно, защото кухнята – включително мивката, плъзгащият се индукционен плот и хладилникът, вече е достъпна и отвън. В допълнение към индукционния котлон с 230 V има и вградена газова готварска печка, позната от предишните поколения на вана. 230-волтовият електрически контакт от външната страна на кухнята и външната сгъваема маса добавят перфектния завършващ щрих на комфортното къмпинг оборудване. Кухненските чекмеджета също са достъпни както отвътре, така и отвън, а сред другите важни акценти е компактната скара, която се прибира в кухненския модул и може бързо и удобно да се извади навън. Подобно на базирания на Crafter кемпер Grand California, хладилникът на концептуалния модел има  редица практически предимства, тъй като предлага възможност за достъп отвън и е оборудван с чекмедже. Така сервирането на закуската ще отнема още по-малко време, а  свежите летни продукти могат да бъдат заредени от пазарската количка директно в хладилника.

    Втората плъзгаща се врата предлага и допълнителни предимства на пазарите с десен волан като Обединеното кралство, Австралия и Нова Зеландия, където пътниците вече могат да влизат и излизат безопасно от California и от страната на тротоара. Едно е сигурно – благодарение на новата тризонова концепция, традиционната за модела Сalifornia двустранна употреба като микробус при изпълнение на ежедневните задачи и като универсален кемпер за свободното време е подобрена още повече.

    Интелигентен до последния детайл дизайн на интериора

    Дизайнът на вътрешното пространство на концептуалния модел перфектно обмислен до последния детайл и предлага многобройни нови характеристики и предимства. Всичко започва отпред – тъй като Multivan вече е оборудван с електронна, а не с традиционната механична ръчна спирачка, пространството между седалката на водача и тази на неговия спътник на първия ред и назад към задната част вече може да се използва много по-пълноценно. Практичните чекмеджета под регулируеми във височина и въртящи се предни седалки и индивидуалните седалки отзад също предлагат допълнително пространство за съхранение на различни вещи. Зад седалката на водача и предния пътник вече има и място за разполагане на елементи като подвижна тоалетна със сухо компостиране. Много отделения за съхранение на продукти има и в горните и долните кухненски шкафове, разположени зад хладилника. Отделна зона за съхранение има и под разширението на леглото. Вътрешното осветление използва приятна индиректна светлина по цялата периферия на интериора в рамката на покрива с възможност за плавно регулиране. Богатата цветова палитра на индиректното осветление на рафтовете на свой ред може да се променя индивидуално в зависимост от настроението. За да създаде подходящата атмосфера и навън, в кухненския модул е вградена и подвижна настолна лампа, която се грижи за домашния уют около масата за къмпинг. Ако е необходима повече светлина, вградените в гредите на механизма на тентата LED елементи могат да облеят „терасата“ на кемпера в приятна ярка светлина.

    Разгъваем покрив и висококачествено легло на тавана

    Немислимо би било да си представим типичен VW микробус като California без класическия разгъваем покрив. Традициите са важни и California CONCEPT ги следва неотклонно. Концептуалната студия използва олекотена алуминиева покривна конструкция и устойчива трислойна текстилна материя с голям панорамен отвор отпред, а големите странични прозорци осигуряват невероятна панорамна гледка. Както и при другите модели на California, най-високата част на разгъваемия покрив е отпред, а за захранването и осветлението на втория етаж се грижат USB-C портове за зареждане и LED светлини. Спокойният сън под звездите се гарантира от висококачественото легло с пружиниращи ламели.

    Управление чрез централния контролен блок на кемпера, със смартфон или от екрана на инфотейнмънт системата

    Механизмът на разгъваемия покрив може да се управлява с помощта на вертикално разположения на рафта на задната странична колона на покрива многофункционален таблет. От неговия сензорен дисплей могат да се управляват и блюдават всички функции и данни, свързани с кемпер режима – освен разгъваемия покрив, сред тях са информацията за нивата на прясната и отпадната вода, функциите на вътрешното осветление, включително индиректните светлини, състоянието на електрозахранването, хладилника и допълнителното отопление. Всички тези функции могат да се управляват и от личния смартфон с помощта на приложението „Cali on Tour“ или от екрана на инфотейнмънт системата. Той може да се използва и за достъп до показанията за наклона и позволява бърза и удобна нивелация на кемпера. Разбира се, таблетът не само предоставя информация за автомобила, а може да служи и за допълнителни забавления. Така например, той може да се завърти на шарнирното си рамо и да се разположи по начин, по който да се вижда от всяко място в купето. Освен това може да се завърти и на 90 градуса и така да ви гарантира още една забавна вечер с любимите телевизионни предавания и сериали. С концептуалния California CONCEPT Volkswagen Лекотоварни автомобили показва своето намерение и в бъдеще да придружава фенове на легендарните бусове на VW по време на техните пътешествия из различни краища на света със своите иновативни идеи при кемперите. И това бъдеще скоро ще се превърне в  реалност през 2024 година при пазарната премиера на Californiа с цялата гама задвижващи системи на новия Multivan.

    Свързани публикации

    Оставете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

    Най-нови

    AUTOCLUB.BG във Facebook

    Facebook Pagelike Widget

    Спорт