728 x 90

Творби на Анета Дръгушану от 12 до 28 октомври на "Шипка 6"

Творби на Анета Дръгушану от 12 до 28 октомври на "Шипка 6"

От 12 до 28 октомври на етаж 2 в изложбен център "Шипка 6" в столицата може да се види юбилейната ретроспективна изложба на Анета Дръгушану. Авторката се появява на художествената сцена в България още в началото на 1960-те години. Новаторският характер на нейната необитова живопис я нарежда сред най-големите български живописци. Родена е в Румъния

От 12 до 28 октомври на етаж 2 в изложбен център "Шипка 6" в столицата може да се види юбилейната ретроспективна изложба на Анета Дръгушану. Авторката се появява на художествената сцена в България още в началото на 1960-те години.

Новаторският характер на нейната необитова живопис я нарежда сред най-големите български живописци. Родена е в Румъния през 1937 година. През 1963 г. завършва живопис в Художествената академия в Букурещ при бележития художник проф. Корнелиу Баба.

При първия допир с картините на Анета Дръгушану зрителят има усещането, че те представляват едва ли не самостойни фрагменти от човешки или предметни изображения, проектирани в едно свое напълно автономно живописно пространство.

Проф. Чавдар Попов: „Въпреки своето действително солидно професионално образование – ученичка на знаменития румънски живописец Корнелиу Баба, Анета Дръгушану никога не е била академичен художник. В своето творчество тя осъществява много своеобразен синтез между класическа и модерна живопис. От класическата живопис тя развива грижата и вниманието към композицията, култивирането на богатите, съзнателно и едновременно интуитивно редуцираните монохромни живописни тоналности, занаятчийската, в най-високия смисъл на думата, направа на картината. От модерното изкуство авторката извлича необходимите за себе си уроци относно възможните художествени и пластически хиперболи, взаимопроникването и взаимопресичането на планове и пространствени зони, елиминирането на сюжетния разказ, ако изобщо можем да говорим за разказ. От всички тези компоненти, съчетани в органичното единство на картинния свят, се ражда ярката индивидуална и категорично стилово разпознаваема физиономия на Анета Дръгушану, която от години определя нейното неповторимо присъствие в съвременния ни художествен живот.“

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт