728 x 90

Китайци ще доставят батерии на Tesla?

    Китайската компания Lishen Battery най-вероятно ще доставя на Tesla батерии за електромобилите, които фирмата на Илън Мъск ще произвежда в новия си завод в Шанхай, чийто строеж започна съвсем наскоро. От Tesla потвърдиха за предложението на китайците, заявиха, че и преди са получавали оферти от тях, но обявиха, че няма подписан договор с тази компания.

    Китайската компания Lishen Battery най-вероятно ще доставя на Tesla батерии за електромобилите, които фирмата на Илън Мъск ще произвежда в новия си завод в Шанхай, чийто строеж започна съвсем наскоро. От Tesla потвърдиха за предложението на китайците, заявиха, че и преди са получавали оферти от тях, но обявиха, че няма подписан договор с тази компания. Това заяви говорител на Tesla пред агенция Reuters.

    Според Reuters обаче, Tesla и Lishen вече са сключили предварителен договор и сега се договарят за детайлите в окончателното споразумение.

    Две от важните теми, които все още не са били уточнени между двете компании са колко голяма ще е поръчката на Tesla за батерии, която Lishen да изпълни, както и тепърва ще се уточнява с какъв капацитет и мощност да са батериите, които ще доставят китайците на Tesla. Производственият капацитет на новия завод на Tesla в Китай ще е 500 000 коли на година.

    В момента ексклузивен доставчик на батерии на Tesla е японският гигант Panasonic, а акциите на компанията паднаха с 2,7%, след като се появи новината за Lishen.

    През ноември Мъск заяви, че Tesla ще произвежда батериите си в новия завод в Шанхай, но ще разчита на различни партньори за доставката на компонентите за сглобяването на пакетите батерии.

    Нито Panasonic, нито Lishen коментираха перспективите за съвместна работа с Tesla.

    Свързани публикации

    Оставете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

    Най-нови

    AUTOCLUB.BG във Facebook

    Facebook Pagelike Widget

    Спорт