728 x 90

5188 нарушения за превишена скорост на тежкотоварни автомобили за една седмица

Приключи националната акция за контрол на тежкотоварни превозни средства и автобуси. Действията се проведоха в седмицата от 7 до 13 февруари, в рамките на операция, инициирана от Европейската мрежа на службите на Пътна полиция – Roadpol. Аналогичен контрол бе извършен на територията на всички страни-членки. Обобщени резултати от полицейската операция у нас, в която участваха

Приключи националната акция за контрол на тежкотоварни превозни средства и автобуси. Действията се проведоха в седмицата от 7 до 13 февруари, в рамките на операция, инициирана от Европейската мрежа на службите на Пътна полиция – Roadpol. Аналогичен контрол бе извършен на територията на всички страни-членки.

Обобщени резултати от полицейската операция у нас, в която участваха и представители на ИА “Автомобилна администрация“, показват, че общо констатираните нарушения са 7343. При товарните автомобили те са свързани основно с неспазване на скоростните режими – общо 5188 глоби за превишена скорост са били наложени на шофьорите.

С нередовни документи са установени 369 водачи, а при други 201 е констатирано, че се движат без използване на обезопасителен колан. Отново неспазването на скоростните режими е основното нарушение, констатирано при водачите на автобуси – общо 42 случая. 26 са констатираните случаи на неизползване на обезопасителни колани, а при 21 водачи е установена техническа неизправност на превозното средство.

В календара на Roadpol е предвидено 4 пъти в годината провеждане на операция с акцент върху товарните автомобили и автобусите, по една във всеки сезон. Причината затова, е че при настъпване на пътнотранспортно произшествие с участието на подобен вид превозни средства, травматизмът и материалните щети са най-сериозни.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт