728 x 90

Градският транспорт в София стана на 120 години

На този ден, който е 14 януари по стар стил, в 10 часа по улиците на София тръгва първият електрически трамвай.

Столичният градски транспорт стана на 120 години. Документално се смята, че първото пътуване на обществен транспорт в София става факт на 14 януари 1901 година.

На този ден, който е 14 януари по стар стил, в 10 часа по улиците на София тръгва първият електрически трамвай. В този мразовит ден малката мотриса с № 13 потегля от гарата.

Тогава в София са внесени от Белгия първите 25 трамвая с 10 ремаркета към тях. София се нарежда след останалите европейски столици като Париж (1878), Лондон (1878), Лисабон (1878), Берлин (1882), Прага (1895), които имат подобни превозни средства.

Събитието с пускането на първия трамвай е градски и медиен фурор. Тогавашен вестник излиза със следното съобщение: „…столичните жители бяха зрители на едно ново за тях явление на всесветския прогрес – първият трамвай проряза почти цялата Витошка улица, грамадното множество се любуваше на приятната гледка от бързината на трамвая и от светлите искри под колелетата му и на жиците отгоре“.

Първите трамвайни вагони са с открити платформи, а салонът е разделен на две класи – първа и втора. Общата дължина на линиите е 23 км.

По повод годишнината на площад „Александър Невски“ се състоя изложение на превозни средства за обществен транспорт – както на реставрирани, така и на последно поколение транспортни средства, които обслужват градския транспорт в София и други европейски градове. След това всеки, който иска, може да се включи и в организираните турове с автобус или трамвай.

През 2021 година се очаква доставка на 25 трамвайни мотриси, 30 тролейбуса, 30 електробуса. Работи се върху синхронизация, изграждане на повече бус ленти.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт