www.motonews.bgwww.weekendclub.bgwww.bomarbg.eu

Най-бързата обиколка във Формула 1 ще носи 1 точка

09.03.2019 | Авто новини: Авто Спорт » Формула 1 | Автор: Georgi Ivanov | 2767 прочитания
A+ | A-

Най-вероятно още от първото състезание за сезон 2019 във Формула 1 – Гран при на Австралия другата седмица, най-бързата обиколка в надпреварата ще носи 1 допълнителна точка на пилота, който я постигне.

Това предложение беше одобрено от Световния съвет по моторни спортове на ФИА, който заседава тази седмица в Женева и сега предстои да бъде гласувано в комисията по Формула 1, като вотът ще е по пощата.

Предложението вече мина през работната група за правилата и стратегическата група, но гласуването в комисията не успя да се проведе и затова проектът се озова първо в Световния съвет, а след това ще се върне в комисията за Формула 1. Това обаче е идеален пример за това колко е усложнена процедурата за промяна на спортните правила на световния шампионат.

Във Формула Е също се дава 1 точка за най-бързата обиколка в хода на състезанието, но само ако пилотът, който я постигне успее да завърши в Топ 10 в крайното класиране.

В историята на Формула 1 допълнителна точка за най-бърза обиколка се е давала в самото начало на шампионата – от 1950 до 1959 година. Точно тази точка се оказва решителна в битката за титлата през 1958, когато Майк Хоутърн изпреварва Стърлинг Мос.

Научете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!

Затвори

facebook twitter rss linkedin Авто новини мобилна версия

БЮЛЕТИН НОВИНИ

Email: *


МАРКИ