www.motonews.bgwww.weekendclub.bgwww.bomarbg.eu

Сър Джеки Стюърт: Люис не трябва да очаква рицарско звание!

02.11.2017 | Авто новини: Авто Спорт » Формула 1 | Автор: Georgi Ivanov | 4470 прочитания
A+ | A-

Сър Джеки Стюърт поля със студена вода тези, които от няколко дни упорито лобират в медиите, че новият световен шампион във Формула 1 Люис Хамилтън трябва да получи благородническа титла от кралицата и по-точно да стане „рицар”. Според легендата на Формула 1 „няколко спортни победи” не са достатъчни, за да заслужиш най-високото отличие във Великобритания.

„Не мисля, че който и да е трябва да очаква да бъде отличен с това признание – обясни сър Джеки пред вестник The Daily Mail. – Дори и да става въпрос за добър спортист, който е спечелил няколко спортни събития. Мисля, че за подобно отличие са необходими повече неща.”

Шотландецът сложи край на кариерата си във Формула 1 през 1973 година след три световни титли (1969, 1971 и 1973) и 27 победи в 99 старта. След това обаче сър Джеки продължи да работи за постоянното подобряване на безопасността на спорта и освен това се ангажира като посланик на някои от най-големите корпорации, инвестирали в световния шампионат.

В крайна сметка кралицата го отличи с благородническа титла през 2001 година и Стюърт си припомни това.

„Нейно Величество Кралицата е най-великата жена, която съм срещал – обясни Джеки. – Преди да стана рицар, никога не съм се смятал ощетен, че не са се сетили за мен. Всъщност, смятах, че не заслужавам тази чест. Надявам се, че Люис мисли по същия начин за себе си. Когато ми оказаха тази чест, за мен беше изненада и радост.

„Факт е, че имаше период, в който благородническите титли бяха радвани твърде спонтанно.

„Сега обаче Люис трябва да се радва на купите си, на парите, които печели и славата, която идва с успехите и да се гордее с това, което е постигнал.

„Люис не е постигнал сам нищо от това. Ще ви дам пример, Рон Денис все още не е получил това признание, а без него, може би нямаше да го има и Люис Хамилтън.

„Стърлинг Мос трябваше да чака 40 години, след като сложи край на кариерата си, за да получи това отличие. Не мисля, че през това време той е съжалявал, че е бил пренебрегнат. Греъм Хил не получи такова отличие, както и Джим Кларк.”

Що се отнася до успехите на Люис в спорта, сър Джеки Стюърт не крие възхищението си от представянето му.

„Няма причина да не смятаме, че Люис ще продължи напред и ще атакува рекордите на Михаел Шумахер и Хуна Мануел Фанджо, желаят му късмет и успехи в тази битка – допълни шотландецът. – Той е спечелил напълно заслужено всичките си успехи и вече има 4 световни титли във Формула 1.”

Хамилтън стана най-успешният британски пилот в историята с 4 титли, 62 победи и 72 спечелени квалификации, като последното е и най-доброто постижение във Формула 1.

Научете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!

Затвори

facebook twitter rss linkedin Авто новини мобилна версия

БЮЛЕТИН НОВИНИ

Email: *


МАРКИ