728 x 90
Error, no Ad ID set! Check your syntax!

Нов законопроект: отпадане на синия талон, улеснения за таксиметрови шофьори

Още със старта на 45-ото Народно събрание бяха внесени първите законодателни предложения. Между много предложения открихме няколко, които касаят транспорта и неговата администрация в България. Предложенията бяха внесени от Демократична България. Премахване на синия контролен талон към свидетелствата за управление на МПС се предлага с поправки в Закона за движение по пътищата. От Демократична България

Още със старта на 45-ото Народно събрание бяха внесени първите законодателни предложения. Между много предложения открихме няколко, които касаят транспорта и неговата администрация в България. Предложенията бяха внесени от Демократична България.

Премахване на синия контролен талон към свидетелствата за управление на МПС се предлага с поправки в Закона за движение по пътищата. От Демократична България посочват, че този талон е напълно излишен при наличието на централизиран регистър, достъпен в реално време от служителите на МВР, а с премахването му ще стане възможна електронизацията на процеса по заплащане на глоба при издаден акт. 

Според политическата организация използването на отнеия талон като мотивация за плащане на глоба по наказателно постановление е грешен подход за повишаване на събираемостта. На практика така се въвежда административно наказване за неплатена глоба по предишно наказателно постановление (заради липса на талон). Събираемостта на неплатени глоби не е правомощие на МВР, а на Националната агенция за приходите, отбелязват от ДБ.

С промени в Закона за пътищата се предлагат мерки за по-добра защита на данните, записвани от камерите на Пътната агенция. Сред конкретните предложения са ограничаване на периода на съхранение на регистрационните номера, както и изискването те да се съхраняват в криптографски трансформиран вид (както се съхраняват пароли) за по-добра защита. Предвижда се и задължение за уведомяване на собственика на превозното средство, заснето с камерите на АПИ, че за него са искани данни, а в електронната система да остава следа за всяко влизане от длъжностно лице, включително и за основанията за него.

Поправки в Закона за автомобилните превози целят намаляване на административната тежест за таксиметровите услуги. Планира се олекотяване на регистрационния режим, отпадане на задължението таксиметровият шофьор да носи документи като удостоверения, а те да се проверяват по електронен път.

Прочети още:
Днес отварят нов ремонтиран 10 км участък от Тракия при Чирпан

Също електронно да се подават заявления, а данните за автомобила да се извличат от регистъра на КАТ. Предвижда се и допускане на измерване на изминатото от таксито разстояние, съответно отчитането пред НАП, с различни от таксиметровия апарат средства (например GPS + система, интегрирана с тази на НАП по примера на Естония), както и разграничаване на такситата, които може да се вземат на улицата от тези, които се поръчват единствено чрез диспечерска система.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *