728 x 90

Защо новите автомобили вече са недостижими за повечето хора по света

  Дори хората с добри доходи не могат да си позволят да купят нов автомобил вече. Ако сте се чувствали, че никога няма да може да си позволите нов автомобил, който наистина искате, не сте сами. Вестникът Washington Post наскоро се занимаваше с причините за липсата на достъпност на новите автомобили, и едва ли ще се

  Дори хората с добри доходи не могат да си позволят да купят нов автомобил вече.

  Ако сте се чувствали, че никога няма да може да си позволите нов автомобил, който наистина искате, не сте сами. Вестникът Washington Post наскоро се занимаваше с причините за липсата на достъпност на новите автомобили, и едва ли ще се радвате да чуете, че, да, новите автомобили вече са само за богатите хора. Което е много лошо.

  Проведеното проучване е за Америка

  През 2017 г., ако сте искали автомобил, който струва по-малко от 20 000 долара, имахте 11 възможности. Скочете напред до март 2023 г., и този списък се свежда до само два избора. Средната цена на нов автомобил в момента е над 48 000 долара, увеличена с 30% за последните три години. И въпреки че има много автомобили с базова цена под 48 000 долара, все пак е трудно да ги намерите, тъй като производителите на автомобили, справяйки се с дефицит на микрочипове, се фокусираха основно върху продукцията на по-луксозните модели.

  Фактът е, че докато автомобилните производители продадоха около три милиона по-малко автомобила през 2022 г. в сравнение с 2019 г., техните печалби са докладвани на 15 милиарда долара повече, защото това, което продават, е по-скъпо.

  „Когато го сметнете за средностатистическо домакинство, това фактически означава, че то е изцяло извън пазара на нови автомобили, а по-богатите домакинства, които неравномерно разполагат с повече богатство, по-добър кредит и, в резултат, могат да си позволят още по-скъпи автомобили, мигрират още повече в тези ценови сегменти“, каза Джонатан Смоук, главен икономист в Cox Automotive, на вестника Washington Post.

  И въпреки че би помислил, че търговците ще се радват да продават по-печеливши модели, това не е задължително така. Богатите хора не са безброй много, в крайна сметка, и няма гаранция, че ще могат да продадат всички свои скъпи модели.

  „Имаме няколко последни издания на Dodge Challenger за 80 или 90 хиляди долара“, каза един продавач на Washington Post. „Дори не искаме още един такъв.“ По-късно добавиха: „Имам няколко толкова скъпи, че бих направил всичко възможно, за да ги изхвърля от склада. Просто давам на хората цени, при които бихме изравнили разходите. Това показва колко отчаян съм да се отърва от тези скъпи неща, защото те ни вредят.“

  И така, може би ще успеете да получите отстъпка за версията на стойност 90 000 долара на автомобил, който всъщност струва 30 000 долара, но това не значи много за обикновените хора, които не могат да си позволят месечни вноски от 700 долара за автомобил. Но, хей, ако работите усилено, ще получите повишение от 3% през следващата година и пак няма да можете да си позволите нов автомобил.

  Източник: Jalopnik

  Свързани публикации

  Оставете коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

  Най-нови

  AUTOCLUB.BG във Facebook

  Facebook Pagelike Widget

  Спорт