728 x 90

VW Golf скоро няма да се казва така?

  Golf IX от 2028 г. ще бъде електрически и ще е позициониран под ID.3 Във Volkswagen са изправени пред дилема: Марката ID за електрически автомобили вече се е утвърдила. Но какво ще се случи с такива ценни модели като Golf, който доминираше в сегмента на компактния клас в продължение на десетилетия? Вече има някои конкретни

  Golf IX от 2028 г. ще бъде електрически и ще е позициониран под ID.3

  Във Volkswagen са изправени пред дилема: Марката ID за електрически автомобили вече се е утвърдила. Но какво ще се случи с такива ценни модели като Golf, който доминираше в сегмента на компактния клас в продължение на десетилетия? Вече има някои конкретни индикации. Според шефа на марката VW Томас Шефер компанията не възнамерява да се откаже от името „Golf“, а вместо това иска да го направи част от гамата ID. Актуалният Golf VIII ще се пенсионира през 2027 г.

  VW ID. Golf под ID.3

  Шефът на VW заяви още през 2022 г. на автомобилното изложение в Лос Анджелис, че названието Golf вече се асоциира и с електрическите модели на VW. „Ние имаме иконични имена на марки, като Golf или GTI. Би било лудост да ги оставим да умрат. Ще се придържаме към логиката на ID, но емблематичните модели ще си имат име“. Той се позовава на ID. Buzz, който за разлика от другите ID модели на групата не носи номер. В този ред на мисли според Шефер VW би могъл да има „ID. Golf“. Шефът на марката даде да се разбере, че ID. Golf не е заместител на ID.3. Той заяви, че двата модела трябва да се разглеждат отделно по отношение на размера и позиционирането. „ID.3 никога не е бил наследник на Golf, той е по-скоро Golf Plus“, каза той. „Но особено при Golf името трябва да отговаря на гените. Просто да наречем така някакъв автомобил, не е  работещо решение. Няма да допуснем тази грешка“, подчерта наскоро шефът на марката VW пред Automobilwoche. Електрически Golf щяло да има само тогава, „когато в него наистина има гени на Golf – например по-нисък покрив в сравнение с ID.3“. Това би било възможно с новата автомобилна платформа SSP най-рано от 2028 г.

  Завръщане на GTI

  Шефер планира и завръщане на легендарното означение „GTI“ за избрани модели, но те трябва да имат определена история. Тук, разбира се, става въпрос основно за евентуален ID. Golf. Предпоставка за това би било мощността и поведението също да са на нивото на GTi. Обозначението „GTX“, въведено през 2020 г. при ID.4, няма да отпадне; ID.3 също ще получи допълнението, както и ID.7. Между другото, спортната линия „R“ ще бъде прехвърлена и към електрическите автомобили, докато моделите със задвижване на всички колела ще носят „X“.

  Свързани публикации

  Оставете коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *