40 млн. евро до 2025 г. – VW инвестира във вятърни паркове и слънчеви централи

Volkswagen възнамерява да бъде въглеродно неутрален до 2050 г. Ето защо компанията навлиза далеч отвъд електрификацията на автомобила със своята цялостна програма за декарбонизация „Way to Zero“. Volkswagen е първият производител на автомобили, който подкрепя разширяването на възобновяемите енергийни източници в индустриален мащаб – и ще стимулира разширяването на европейските вятърни паркове и слънчеви централи

Volkswagen възнамерява да бъде въглеродно неутрален до 2050 г. Ето защо компанията навлиза далеч отвъд електрификацията на автомобила със своята цялостна програма за декарбонизация „Way to Zero“. Volkswagen е първият производител на автомобили, който подкрепя разширяването на възобновяемите енергийни източници в индустриален мащаб – и ще стимулира разширяването на европейските вятърни паркове и слънчеви централи с около 40 милиона евро до 2025 г.

Volkswagen вече подписа споразумение с вятърен парк Onshore Aldermyrberget в Скелефтеo, Швеция, най-големият проект в портфолиото на бранда досега. Делът на Volkswagen във вятърния парк генерира около 100 гВтч електроенергия, или достатъчно за 27 000 домакинства. В резултат на това Volkswagen изпълнява своя ангажимент като лидер на пазара на електрически автомобили в Швеция. Във връзка с неутрално нетно въглеродно производство на своите ID. модели, сега Volkswagen прави още една голяма крачка към целта си за нетна въглеродно неутрална електрическа мобилност през целия жизнен цикъл.

Освен ускоряване на прехода към електрическа мобилност и по-нататъшно разширяване на ID. семейство като част от стратегията ACCELERATE, Volkswagen подкрепя инвестициите във вятърни паркове и слънчеви централи и по този начин увеличава количеството енергия от възобновяеми енергийни източници, налични в мрежата. Така компанията подобрява въглеродния отпечатък на ID. семейството и създаването на основата за неутрално нетно въглеродно използване на електрическата флота на марката.

„Volkswagen е необратимо по „пътя към нулата“ (Way to Zero). Декарбонизацията и превръщането на мобилността в устойчиви такива са във фокуса на нашите дейности. Ние сме първият производител на автомобили, който подкрепя разширяването на възобновяемите енергийни източници в голям мащаб. Защото електрическата мобилност може да допринесе ефективно за опазването на климата само ако електрическите автомобили се зареждат постоянно със зелена енергия“, каза изпълнителният директор на Volkswagen Ралф Брандщатер.

Прочети още:
Bosch през 2022 г. - подкрепа за Зелената сделка на ЕС и инвестиции във водородна електролиза

Освен вятърния парк в Швеция, нова соларна централа в Трам-Гьотен в Североизточна Германия ще бъде пуснат в началото на 2022 г. Съвместният проект с енергийната компания RWE има около 420 000 соларни модула и е най-големият независим соларен проект в Германия. Той ще бъде последван от около 20 други проекта за зелено електричество в страни като Испания, Обединеното кралство и Финландия до 2025 г. Всички проекти трябва да генерират общо около седем тераватчаса допълнителна зелена енергия. Това е еквивалентно на капацитета на повече от 300 вятърни турбини и може да покрие годишното потребление на 600 000 домакинства.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *