728 x 90
Error, no Ad ID set! Check your syntax!

През 2018 г. VW иска да купи Alfa Romeo, но получава отказ

Нека да запалим въображаемата ни машина на времето и да посетим 2011 г., когато тогавашният председател на Volkswagen Фердинанд Пиех каза, че Alfa Romeo ще процъфти под чадъра на Volkswagen, като увеличи продажбите си на 400 000 автомобила в рамките на пет години. Дръзкото изявление беше направено по време на встъпителна реч на автомобилното изложение

Нека да запалим въображаемата ни машина на времето и да посетим 2011 г., когато тогавашният председател на Volkswagen Фердинанд Пиех каза, че Alfa Romeo ще процъфти под чадъра на Volkswagen, като увеличи продажбите си на 400 000 автомобила в рамките на пет години. Дръзкото изявление беше направено по време на встъпителна реч на автомобилното изложение в Женева преди десетилетие.

През 2016 година, германският автомобилен конгломерат предлага Alfa Romeo да получи двигатели на Porsche, по-специално нов турбо мотор, който тогава дебютира в Boxster и Cayman. Тогавашният собственик на Alfa обаче отговаря: „Затворихме вратата пред лицата на VW и сега те се опитват да влязат през прозореца.“

Същото британско списание сега съобщава, че VW Group се е опитал да купи Alfa Romeo за пореден път през юни 2018 г., за да изпълни дългогодишната мечта на покойния Пиех. Въпреки че бившият VW бос вече нямаше никакво влияние върху вътрешната работа на компанията по това, Autocar съобщава, че шефът на VW Хърбърт Дийс „е счел за свой дълг да изпълни искането на Пиех“.

Прочети още:
Вижте как изглежда базовата KIA Sportage от ново поколение

Преди около три години Дийс сяда и разговаря с тогавашния изпълнителен директор на Fiat Chrysler Automobiles Майк Манли и го пита дали FCA ще се съгласи да продаде бранда Alfa Romeo. За пореден път легендарната италианска марка остава недостъпна за VW, тъй като Манли казва, че FCA не се интересува от раздяла с Alfa.

Сега през 2021 г. Stellantis, новият собственик на Alfa Romeo, казва, че всяка марка в нейното портфолио ще се възползва от инвестиции през следващите 10 години. Това включва дори затруднени марки като Lancia и DS Automobiles.

Ако се замислим хипотетично, къде изобщо ще се побере Alfa Romeo в огромното портфолио на VAG? Може би като по-достъпна алтернатива на Porsche, особено след като моделите от Цуфенхаузен стават все по-скъпи. Като се замислим, обаче, спортните модели на Alfa биха влезли в директна конкуренция с Audi RS. Може би това е причината за поредния отказ през 2018 година, пита риторично Motor1.com.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *