728 x 90

Volkswagen ID.5 GTX: Силен положителен заряд

  Може би повечето от вас биха искали да започнем с най-съществения въпрос – има ли наистина големи и осезаеми разлики спрямо ID.4? Отговорът е не, ако търсите основополагащи различия между двата модела, такива по-скоро няма. И това всъщност е добра новина. Със своята дължина от 4,60 метра ID.5 се позиционира в класа на семейните автомобили

  Може би повечето от вас биха искали да започнем с най-съществения въпрос – има ли наистина големи и осезаеми разлики спрямо ID.4? Отговорът е не, ако търсите основополагащи различия между двата модела, такива по-скоро няма. И това всъщност е добра новина.

  Със своята дължина от 4,60 метра ID.5 се позиционира в класа на семейните автомобили от среден клас, само че днес въпросният клас изглежда коренно различно от това, което бяхме свикнали доскоро: ако до вчера асоциирахме с този тип возила емблематични седани от типа на VW Passat, то днес нещата изглеждат съвсем различно. Сега са на мода високата позиция на седене и ниската линия на покрива, така че VW просто нямаше как да не добави в гамата си от електромобили версия купе с четири врати на основата на ID.4. Разликите в дизайна на двата модела са концентрирани именно в линията на покрива и оформлението на задницата, която при ID.5 изглежда значително по-динамично и дори е екипирана със спойлер.

  Със своята ниска и източена линия на покрива ID.5 има значително по-атлетична осанка спрямо ID.4 – въпреки че външните мерки на двата автомобила са почти еднакви. Още по-динамична е визията на версията GTX с нейните допълнителни спортни елементи.

  Вътре просторът е предостатъчен, пасажерите се разполагат също толкова удобно, колкото и в ID.4, негативни влияния от снишения покрив почти липсват. Номиналният обем на багажника от  550 литра е повече от внушителен, а при необходимост той може да бъде почти утроен със сгъване на задните облегалки.

  Иначе във вътрешността на ID.5 GTX водачът получава целия познат репертоар на ID серията: малък дисплей зад волана, въртящ се контролер за избор на движение напред или назад, голям тъчскрийн, разположен в горната част на централната конзола, както и различни сензорни повърхности. С оглед на премиум позиционирането на модела, интериорът е облагороден с приятни на вид и допир материи, контрастни шевове и амбиентно осветление с богат избор от цветове. Сред най-интересните опции, които може да бъдат поръчани за модела, е head-up дисплей с добавена реалност

  ID.5 GTX е оборудван с разположена в пода между двата моста литиево-йонна високоволтова акумулаторна батерия с нетен капацитет 77 кВтч, която позволява зареждане на бърза станция с постоянен ток с до 135 кВт, като при такива условия зареждането отнема малко над половин час. Иначе на стандартен уолбокс 11 кВт времето за зареждане е приблизително седем часа и половина. Пробегът с едно зареждане по WLTP е 512 км, в реални условия пробегът при всяко положение е над 300, а в много случаи и над 400 километра.

  ID.5 GTX впечатлява още от самото потегляне, тъй като моделът талантливо съчетава динамиката с комфорта. Двумоторният електромобил, чиито 299 к.с. и 460 Нм се разпределят към четирите колела, се ускорява изключително убедително, а специално в комбинация с предлаганите като опция адаптивни амортисьори DCC комфортът на возене се съчетава с впечатляваща стабилност и минимално накланяне на каросерията в завоите. Принос тук има и кормилното управление, което с помощта на избора от режими може да става и още по-директно. Благодарение на двойното предаване сцеплението на автомобила е превъзходно при всякакви ситуации, като версията GTX предоставя дори възможност за теглене на прикачен товар с маса до 1,4 тона.

  ЗАКЛЮЧЕНИЕ

  ID.5 GTX по забележителен начин съчетава динамично пътно поведение, отличен комфорт, изобилие от простор, мощна тяга, спортно ускорение и солидно сцепление благодарение на двойното си предаване.

  Източник: AMS.bg

  Свързани публикации

  Оставете коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

  Най-нови

  AUTOCLUB.BG във Facebook

  Facebook Pagelike Widget

  Спорт