728 x 90
Error, no Ad ID set! Check your syntax!

Парадокс: Употребяваните коли в САЩ вече струват повече от нови

Лошата комбинация между глобалния недостиг на чипове, пандемията и до известна степен Брекзит доведе до изненадващо повишение на цените на употребяваните автомобили в САЩ. Според различни източници през последните 12 до 18 месеца цените на коли втора ръка в страната са скочили между 15 и 40 процента, което води до необичайни сценарии, при които употребяван

Лошата комбинация между глобалния недостиг на чипове, пандемията и до известна степен Брекзит доведе до изненадващо повишение на цените на употребяваните автомобили в САЩ. Според различни източници през последните 12 до 18 месеца цените на коли втора ръка в страната са скочили между 15 и 40 процента, което води до необичайни сценарии, при които употребяван автомобил може да струва повече, отколкото когато е бил продаден нов от дилъра.

Нов изчерпателен доклад на The Associated Press обяснява ситуацията благодарение на анализ от Алекс Юрченко, старши вицепрезидент в Black Book, компания за анализ на данни в автомобилната индустрия. Той казва пред изданието, че в момента се предлагат голям брой превозни средства на възраст от една до три години за повече от оригиналните им ценови етикети.

Накратко, ситуацията изглежда така. Дилър иска да закупи и продаде, да речем, Toyota Tacoma SR от 2019 г., но трябва да плати поне 1000 щатски долара повече от цената като нов от приблизително 29 000 долара. След като продавачът купи пикапа, той го предлага на клиентите за приблизително 33 000 долара.

Прочети още:
Продажбите на нови коли в Германия се сринаха до нива от 1992 г.

„Пазарът е много странен в момента“, казва Юрченко пред AP. „Дилърите се нуждаят от бройки, така че плащат много пари за употребявани коли от пазара на едро. Преди да преминем през това, цените на много масови автомобили ще се доближат до препоръчителната от производителя цена на дребно.“

Black Book успява да намери не по-малко от 73 употребявани модела, които са били продадени на дилърски аукциони за повече от първоначалните им цени. Анализът на агенцията показва, че повечето от тези превозни средства са били пикапи и джипове, включително богато оборудвани версии на Ford F-150 Raptor, Jeep Wrangler Unlimited Rubicon и Mercedes-AMG G63. Изненадващо, дори някои по-масови превозни средства също са продадени за повече от оригиналните си цени.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *