728 x 90
Error, no Ad ID set! Check your syntax!

Правителството в UK ще дава £3000 годишно на шофьори, за да се откажат от колите си

Първоначално ще бъдат включени потребители, които имат коли по-стари от 2006 година и бензинов двигател.

Правителството в Обединеното Кралство ще лансира пилотен проект, който ще насърчава хората да оставят колите си перманентно. Експериментът ще стартира с група от 100 човека в Ковънтри, които ще получат субсидия от 3000 паунда до края на годината.

Идеята е относително проста. Участниците ще получат сумата в специална карта или мобилно приложение и ще могат да я използват за обществен транспорт или наемане на електрическа кола.

CarThrottle съобщава, че първоначално ще бъдат включени потребители, които имат коли по-стари от 2006 година и бензинов двигател. За собствениците на дизел пък е сложена кота 2016 година.

Пилотният опит ще започне от тази пролет. Резултатите от него ще бъдат анализирани още следващата година. При успех, проектът постепенно ще бъде разрастван до повече региони на Острова.

Прочети още:
Mitsubishi все пак може и да остане в Европа с помощ от Renault

Първоначално финансирането ще дойде от държавния бюджет. Ако всичко върви по план обаче, през следващите години средствата трябва да идват от компаниите за споделени автомобили, които ще имат сериозна облага от проекта.

Разбира се, идеята породи много сериозен обществен дебат. От една страна зелените организации приветстваха проекта, споделяйки мнението си, че общественият транспорт е най-бързият път към по-чисти градове.

От друга страна обаче, няколко организации се обявиха против плана. По-точно – не против неговата концепция, а против периода, в който ще бъде лансиран. При все още разгаряща се пандемия от коронавирус, общественият транспорт не изглежда като най-доброто решение, коментират някои специалисти.

Припомняме, че Великобритания възнамерява да прекрати продажбата на нови автомобили с ДВГ от 2030 година.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *