728 x 90

Предлагат тежкотоварните автомобили да плащат и за второкласните пътища от 1 юли

Превозните средства между 3,5 т и 12 т от 1 юли да плащат между 2 и 7 стотинки на километър за преминаване през второкласните пътища. В момента второкласната пътна мрежа е включена в обхвата на тол системата, но ставката за нея е нула стотинки на километър. Предложението за промени в Тарифата за таксите, които се

Превозните средства между 3,5 т и 12 т от 1 юли да плащат между 2 и 7 стотинки на километър за преминаване през второкласните пътища. В момента второкласната пътна мрежа е включена в обхвата на тол системата, но ставката за нея е нула стотинки на километър.

Предложението за промени в Тарифата за таксите, които се събират за преминаване и ползване на републиканската пътна мрежа, направи вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов. По негова инициатива в МРРБ беше проведено обществено обсъждане на предложените промени в Закона за пътищата и в Тарифата за таксите, които се събират за преминаване и ползване на републиканската пътна мрежа. На работната среща бяха поканени представители на браншовите организации.

Данните от приходите показват, че от въвеждането на тол системата у нас близо 2/3 от пътните приходи се събират от винетни такси. България е поставена в абсолютно необяснима от икономическа и финансова гледна точка ситуация в сравнение с всички европейски системи, за които е прието около 70% от таксите да се събират от камиони над 3,5 т, а от винетки – около 30%. Отчетите на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) показват, че събраните средства от тол такси през 2020 г. и 2021 г. са около 1/3 от общия приход от пътни такси и са над 3 пъти по-малко от прогнозираните при старта на тол системата от 450 млн. лв.

Нарушен е основният принцип на ЕС „ползвателят/замърсителят плаща“, тъй като въздействието върху пътната настилка от леките превозни средства е несъпоставимо с това от тежкотоварните ППС, категоричен беше вицепремиерът. По думите му и друга несправедливост трябва да бъде прекратена – шофьорите на леки автомобили сега заплащат винетка основно, за да се придвижват, докато тежкотоварните автомобили извършват търговска дейност и печелят от придвижването си.

Размерът на тол таксите на километър е в зависимост от екологичния клас на тежкотоварното МПС, тонажа, осите и категорията на пътя – магистрала, първокласен или второкласен, е записано в предложенията за промяна на Тарифата за таксите, които се събират за преминаване и ползване на републиканската пътна мрежа. Промените предвиждат следните параметри за превозните средства между 3,5 и 12 тона:

Прочети още:
109 загинали и 1756 ранени за първите три месеца от годината у нас

За второкласните пътища, в зависимост от екологичния им клас:

  • ППС над 3.5 т – 12 т ще заплащат от 4-7 стотинки на км;
  • Автобуси до 12 т ще заплащат от 2-5 стотинки на км;
  • Автобуси над 12 т ще заплащат 3-6 стотинки на км.

Предложено е и увеличение на тарифата за пътища I клас, като след промяната в зависимост от екологичния им клас:

  • ППС над 3.5 т – 12 т ще заплащат от 6-9 стотинки на км;
  • Автобуси до 12 т ще заплащат от 3-7 стотинки на км;
  • Автобуси над 12 т ще заплащат 4-8 стотинки на км.

Предложението за автомагистрали е:

  • ППС над 3.5 т – 12 т ще заплащат от 10-13 стотинки на км;
  • Автобуси до 12 т ще заплащат от 4-8 стотинки на км;
  • Автобуси над 12 т ще заплащат 5-9 стотинки на км.

Изчисленията на стойностите по тарифата са направени по зададен от европейските директиви модел, в рамките на изчисленията на Световна банка, които са съгласувани и одобрени от Европейската комисия.

Представителите на превозвачите изразиха категорична позиция „против“ увеличаването на размера на тарифите. Йордан Арабаджиев, изпълнителен директор на Съюза на международните превозвачи, настоя държавата да предприеме действия за премахване на биодобавките на горивата и за намаляване наполовина на акциза за горивата за период от поне 6 месеца. Представителят на Търговско-промишлената палата Веселин Стоянов посочи, че увеличението на таксите ще доведе до увеличаване на инфлацията, което ще се отрази на крайния потребител.

Омбудсманът на България Диана Ковачева приветства намерението за промяна в Закона за пътищата, така че да отпадне изискването моторно превозно средство да не може да мине годишен технически преглед, ако не погаси наложени глоби и санкции. Според нея е промяна в правилната посока и възможността гражданите, които са платили винетка, но са сгрешили данните в нея, да имат право на еднократна поправка и да не плащат санкции за това.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *