728 x 90

Том Ханкс продаде своя Polski Fiat за $83 500 с благотворителна цел

Предприятието Polski Fiat произвежда своя култов мъник 126p между 1973 и 2000 година. Добре познатата у нас машина е с дължина на каросерията едва 3.10 метра, а разположеният отзад двуцилиндров двигател е с мощност между 23 и 26 конски сили. В Полша моделът е основно превозно средство за нацията – както Trabant в редица други

Предприятието Polski Fiat произвежда своя култов мъник 126p между 1973 и 2000 година. Добре познатата у нас машина е с дължина на каросерията едва 3.10 метра, а разположеният отзад двуцилиндров двигател е с мощност между 23 и 26 конски сили. В Полша моделът е основно превозно средство за нацията – както Trabant в редица други държави от соц-лагера.

Тук обаче става дума за един много специален Polski Fiat 126, който, колкото и невероятно да звучи, е собственост на актьора Том Ханкс. Колата беше продадена по време на онлайн търг от аукционната къща Bring a Trailer с финална цена от 83 500 долара.

Подарък от един полски град

Белият 126p е подарък за Том Ханкс от полския град Биелско-Бяла. Докато през 2016 година Том Ханкс снима филма „Inferno“ в Будапеща, разхождайки се по улиците на унгарската столица, той харесва един 126p и си прави снимка с него, правейки се, че опитва да отвори вратата. Снимката е публикувана в Twitter. От управата на полския град Биелско-Бяла виждат снимката и решават да подарят на актьора специален автомобил, облагороден от BB Oldtimer Garage (Bielsko-Biała) и Carlex Design (Czechowice-Dziedzice) – мъникът е подарен на Ханкс през 2017 година. Малката полска кола е получила хромирани брони, дванайсетцолови колела и специално персонализирано интериорно оборудване с кожа, дърво и алуминий. На централната конзола е разположен плакет с цитат от легендарния филм Форест Гъмп от 1994 година, в който Том Ханкс играе главната роля. На плакета са изписани думите на Форест Гъмп: „Мама винаги казваше: ‘Животът е като кутия с бонбони – никога не знаеш какво ще ти се падне.'“


Към останалите особености на автомобила следва да изброим белите предпазни колани, специалната ръкохватка на скоростния лост, шити ниши за предмети в гърбовете на предните седалки, както и специален скоростомер без километраж – самият Том Ханкс също не знае точния пробег на своя 126p. През ноември 2021 година Ханкс прави основно обслужване на колата, което включва нов акумулатор, смяна на маслото на скоростната кутия, както и подмяна на компоненти по спирачната система и ходовата част. Автомобилът върви в комплект с кожени ръкавици за шофиране и резервни свещи. Polski Fiat се намира в Калифорния, а регистрацията му е от щата Айдахо.

23 конски сили и 39 нютонметра

Разположеният непосредствено над задвижващия заден мост двигател с 23 конски сили има максимален въртящ момент от 39 нютонметра, трансимсията е с четири степени.


Продажба с благотворителна цел

Приходите от продажбата са предназначени за основаната през 2012 година фондация на Елизабет Доул. Преди години Елизабет Доул е била сенатор от републиканската партия, както и транспортен министър по времето на Роналд Рейгън. Нейната фондация се грижи за ветерани и техните близки и семейства.

Източник: AMS.bg

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *