Проучване: 75% от българите биха си купили хибриден или електрически автомобил

На въпроса за бъдеща покупка на автомобил, 76% от купувачите в България казват, че ще си купят хибриден или електрически автомобил. Тази цифра е с 52 пункта по-висока от процента на българите, които казват, че биха закупили дизелов или бензинов автомобил (24%). По-конкретно, 40% биха закупили хибриден автомобил, а 36% биха избрали електрически автомобил. Това

На въпроса за бъдеща покупка на автомобил, 76% от купувачите в България казват, че ще си купят хибриден или електрически автомобил. Тази цифра е с 52 пункта по-висока от процента на българите, които казват, че биха закупили дизелов или бензинов автомобил (24%). По-конкретно, 40% биха закупили хибриден автомобил, а 36% биха избрали електрически автомобил.

Това са някои от резултатите от второто издание на Климатичното изследване за 2021-2022 г., публикувано днес от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). ЕИБ е институцията за финансиране на Европейския съюз и най-големият в света международен кредитор за проекти за действия по отношение на климата.

Хибридният автомобил би бил предпочитаният избор за българите на възраст над 65 г. (53% биха закупили такъв автомобил) и хората на възраст 30-64 г. (40%), докато той е най-малко предпочитан за хората на възраст от 15 до 29 г. (само 28% от тях биха закупили хибриден автомобил). Българите на възраст под 30 г. биха предпочели бензинов или дизелов автомобил (37%), докато бензинов/дизелов автомобил е най-малко предпочитаната възможност за хората на възраст 30-64 г. (23%) и хората над 65-годишна възраст (14%).

Прочети още:
Отстъпката от 25 стотинки за литър гориво влиза в сила от 9 юли

Купувачите на възраст 30-64 г. са най-склонни да закупят електрически автомобил (38% от тях биха избрали този вид автомобил в сравнение с 34% от хората на възраст под 30 г. и 33% от хората над 65-годишна възраст).

Тъй като 76% от тях предпочитат хибриден или електрически автомобил, българите  не са толкова склонни да преминат към нови автомобилни технологии в сравнение с румънските купувачи на автомобили (81%). Въпреки това, цифрата за българите е пет пункта над средната стойност за Източна Европа (71%). Също така, българските купувачи на автомобили изглеждат по-склонни да закупят хибриден или електрически автомобил, отколкото френските (61%) или немските (52%).

По-конкретно, българските купувачи на автомобили (40%) изглеждат толкова склонни да изберат хибриден автомобил, колкото френските (38%) и източноевропейските (42%). Въпреки това обаче за българите тази цифра е с пет пункта по-ниска от цифрата за румънските купувачи на автомобили (45%) и 12 пункта по-висока от тази за германците (28%).

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *