728 x 90

В София стартира услугата транспорт при поискване с електрически мини автобуси

Столична община, Асоциация за развитие на София, Център за градска мобилност София, Моудшифт Европа ЕООД., съвместно с гражданското сдружение „Заедно за Манастирски ливади – Запад“ организираха информационен ден за представяне на новите електрически микробуси и услугата транспорт при поискване в квартал „Манастирски ливади“. Информационният ден се проведе през уикенда, на 3-ти декември 2022 г., за

Столична община, Асоциация за развитие на София, Център за градска мобилност София, Моудшифт Европа ЕООД., съвместно с гражданското сдружение „Заедно за Манастирски ливади – Запад“ организираха информационен ден за представяне на новите електрически микробуси и услугата транспорт при поискване в квартал „Манастирски ливади“.

Информационният ден се проведе през уикенда, на 3-ти декември 2022 г., за да се даде възможност на най-голям брой граждани да се включат. По протежение на една от големите улици, Мур, до детската площадка, екипът на INNOAIR постави табла с карти на квартала, материали за работа и закуски и освежителни напитки в прохладната сутрин. Целта беше да се разработят – заедно с гражданите – потенциални автобусни маршрути по заявка и по-важното – точки на интерес, до които гражданите биха искали да стигнат, както и предпочитани часови зони за тяхното пътуване.

Гражданите бяха поканени да изпробват мобилното приложение BUSINN, да видят как работи не само за тях като ползватели, но и за шофьора, и за диспечерския офис. Приложението се основава на изкуствен интелект и алгоритми, изчисляващи оптималните маршрути за обслужване на максимален брой потребители и създаване на минимален трафик и време за изчакване.

Един от е-микробусите беше на разположение на живущите да го разгледат, да се запознаят с неговите характеристики – от Wi-Fi и контакти до ниски подове и рампа за инвалидни и детски колички. Последното удобство е от особено значение за жителите, тъй като много от тях имат малки деца.

Гражданите предложиха мерки за популяризиране на тази иновативна транспортна услуга. Те се интересуваха още от тарифата и как ще се използват месечните и годишни карти за градския транспорт. Жители на Манастирски ливади приеха да бъдат тестови потребители на приложението през следващите дни.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *