728 x 90
Error, no Ad ID set! Check your syntax!

Предлагат забрана за влизане на стари коли в определени региони на София

Ако тези зони се прилагат целогодишно, ФПЧ-10 във въздуха на София ще намалеят със 152 т., показват прогнозите.

След като отчете резултатите от предишната си програма, групата, разработила я, анонсира възможността за стартиране на ограничения за влизане на стари автомобили в определени по-замърсени региони на София.

Както Дневник съобщава, общественото обсъждане на новата общинска Програма за подобряване качеството на атмосферния въздух в Столичната община за преиода 2021-2026 г. включва няколко основни мерки.

Една от идеите е обособяване на зони с ниски емисии (ЗНЕ), където няма да се допускат автомобили с високи вредни емисии, които не отговарят на последните емисионни норми. Засега няма конкретна рамка на това кои ще са регионите и какви ограничения могат да влязат сила, тъй като всичко е само на идейно ниво.

„Ако тези зони се прилагат целогодишно, ФПЧ-10 във въздуха на София ще намалеят със 152 т., а по-малкият размер – ФПЧ-2.5, със 117 т.“, коментира потенциалните ползи инж. Борислав Тафраджийски, консултант от екипа, изготвил Програмата.

Прочети още:
Сравнителен тест: Ford Mustang Mach-E срещу Tesla Model Y (видео)

По данни на екипа, в София ежедневно се движат над 400 000 коли, като 70 процента от тях са по-стари и не покриват дори еко стандарта Евро 4. Около 70 процента пък се движат на дизелово гориво.

Друга от предложените мерки е удължаване на програмата за подмяна на отоплителни уреди на твърдо гориво с по-екологични такива. В предложените зони с ниски емисии ще бъде забранено отопляването с дърва и въглища, ако проектът влезе в сила.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *