728 x 90
Error, no Ad ID set! Check your syntax!

Предложението за скрапинг програма у нас все още без отговор от институциите

Програмата трябва да обхване подмяната на 9 000 броя остарели МПС.

Асоциацията на автомобилните производители в България предложи създаването на скрапинг програма в България през изминалата година, но все още няма отговор от съответните интституции. Това съобщиха от самата организация.

От внесеното предложение досега са изминали над три месеца, но изглежда липсва каквато и да е реакция от правителството. ААП съобщи това в официално съобщение до медиите.

Въведените в европейските държави подобни програми с икономически стимул за увеличаване на пазарното търсене на нови автомобили са подобрили значително състоянието на автопарка в тези страни, намалили са броя на ПТП и са подобрили състоянието на чистотата на въздуха.

Предложението на ААП е да се осигури бюджет от 50 милиона лева за държавни бонуси, които да се предоставят при покупка на нови МПС и връщане за скрап на автомобили на възраст над 15 години, както следва:

  • Електрически – 10 000 лв.;
  • Автомобили с хибридно/плъгин хибрид задвижване – HEV/PHEV – 7 500 лв.;
  • С екологична категория „Евро 6d” – 5 000 лв.
Прочети още:
Rimac Nevera дебютира с 1914 к.с. и веднага подобри рекорда на четвърт миля (видео)

Програмата ще обхване подмяната на 9 000 броя остарели МПС.

България значително изостава от другите европейски страни по отношение на използването на екологични и безопасни превозни средства и към настоящия момент автопаркът в нашата държава е отчайващо стар, морално и физически. Делът на автомобилите, които са на възраст над 15 години, вече достигна безпрецедентните 75%.

Връзката между възрастта на автомобилите и тяхната сигурност, безопасност и надеждност е задълбочено изследвана и многократно доказана в световен мащаб. Използването на стари коли, в лошо техническо състояние, без да са оборудвани със съвременни технологии за безопасност и екологичност, пряко води до значително по-висока смъртност при пътни произшествия и до замърсяване на въздуха с вредни емисии, което също е изключително важен фактор за продължителността и качеството на живота, който водим в нашата страна.

Вижте какви са съществуващите стимули за покупка на ново МПС в държавите от ЕС.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *