728 x 90

Spectre е първият сериен електромобил на Rolls-Royce – 577 к.с. и над 400 км пробег

Още през юли тази година Rolls-Royce обяви, че първият им сериен електрически автомобил е завършен около 40 процента към този момент. Spectre, както е официално известен, сега получава пълното си разкриване като първия модел на луксозната марка, захранван с батерии, възвестяващ началото на изцяло електрическата ера за Rolls-Royce. Първите доставки за клиенти се очакват през

Още през юли тази година Rolls-Royce обяви, че първият им сериен електрически автомобил е завършен около 40 процента към този момент. Spectre, както е официално известен, сега получава пълното си разкриване като първия модел на луксозната марка, захранван с батерии, възвестяващ началото на изцяло електрическата ера за Rolls-Royce. Първите доставки за клиенти се очакват през четвъртото тримесечие на следващата година.

Технологичният напредък на EV прави възможно RR да приеме задвижване с нулеви емисии в Spectre, тъй като най-накрая има стандарт, който „може да достави емблематичното Rolls-Royce изживяване“ и дори да го подобри. Мисията на компанията е да стане напълно електрическа до края на десетилетието и тя вярва, че моменталният въртящ момент, безшумната работа и „усещането за една незабележима предавка“ пасват идеално на нейните собствени добродетели.

Със Spectre, Rolls-Royce гордо обяснява, производителят е създал изцяло нов автомобилен сегмент, който нарича ултралуксозен сегмент на електрически супер купета. Всъщност премиум електрическият автомобил ще бъде позициониран като духовен наследник на Phantom Coupe в гамата на марката и ефективно ще поеме неговата роля.

От гледна точка на дизайна, Spectre не изглежда драматично по-различен в сравнение с други продукти на RR, въпреки че въвежда най-широката решетка, монтирана някога на Rolls от завода. Тази решетка е леко осветена от 22 светодиода, а над нея има аеродинамично оптимизирана фигурка Spirit of Ecstasy. Говорейки за аеродинамика, Spectre е най-аеродинамичният модел на Rolls в историята с коефициент на съпротивление от 0.25.

Интериорът на Spectre е най-модерната в технологично отношение кабина на продукт на Rolls-Royce досега. Един от акцентите е опционалната функция Starlight Doors, която включва 4 796 светещи точки в интериора и този брой не включва облицовката на тавана. Нови за Spectre са и предните седалки.

Разработен на платформата Architecture of Luxury, крайната мощност, обхват и производителност на Spectre все още се уточняват, въпреки че Rolls казва, че предварителните данни показват максимална мощност от 577 к.с. и 900 Нм мигновен въртящ момент. Очакваният пробег с едно зареждане е около 420 километра, а ускорението от 0 до 100 км/ч трябва да отнема около 4.5 секунди.

Всичко това са впечатляващи числа, но Spectre няма да се фокусира върху динамика или ефективност. Вместо това, той ще осигури най-луксозното усещане зад волана и новото окачване Planar със сигурност помага в тази мисия. Тази система може да „разкачи“ стабилизиращите щанги на автомобила, позволявайки на всяко колело да действа независимо, осигурявайки още по-гладко возене и намалявайки несъвършенствата при шофиране по лоша пътна настилка

Както бе споменато по-горе, Spectre ще започне да пристига при клиентите през четвъртото тримесечие на 2023 г. Поръчки вече могат да се правят, но засега няма подробни цени – автомобилният производител само казва, че Spectre ще бъде позициониран между Cullinan и Phantom в ценово отношение.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт