728 x 90

Няма шега, няма измама: Хърватите от Rimac поемат контрола над Bugatti

Bugatti-Rimac първоначално ще произвежда два автомобила като част от новото партньорство.

Миналия месец репортажи в различни издания предположиха, че един от най-емблематичните производители на хипер автомобили в света ще се обедини фирмата от Хърватия Rimac. Сега новината е официална – Porsche, Rimac и Bugatti създадоха ново партньорство за хипер автомобили, наречено Bugatti-Rimac, което установява седалището си в Загреб, Хърватия, и ще отвори вратите си за служителите към края на годината.

С този ход хърватската инженерингова фирма сега притежава 55 процента дял в съвместното предприятие Bugatti-Rimac, докато Porsche притежава останалите 45 процента. Освен това, германският производител на спортни автомобили все още притежава 24 процента от Rimac след инвестицията от 83 милиона долара през март.

Bugatti-Rimac първоначално ще произвежда два автомобила като част от новото партньорство: сегашният Chiron, задвижван от W16 двигател с вътрешно горене, и новия електрически Nevera под бранда Rimac. Chiron ще продължи да се произвежда в завода на Bugatti в Молсхайм, Франция. В бъдеще съвместно разработени автомобили ще се присъединят към гамата – всички те вероятно хибридни или напълно електрически – но не е ясно къде точно новата фирма планира да произвежда тези превозни средства.

Прочети още:
Volkswagen Caddy порасна и мина на газ

„Това съвместно партньорство е временната кулминация на стратегическа инвестиционна верига“, коментира Лутц Мешке, член на изпълнителния съвет, пред Motor1.com. „Вече закупихме първите акции в Rimac през 2018 г. и последователно увеличихме дяловото си участие оттогава. Установихме тясна връзка с Мате и неговия изключително иновативен екип много рано.“

Въпреки че по-голямата част от партньорството обгражда Bugatti и Rimac, Porsche ще играе важна стратегическа роля в начинанието. Главният изпълнителен директор на Porsche Оливър Блум и заместник-председателят Лутц Мешке ще бъдат членове на надзорния съвет. Междувременно, 33-годишният Мате Римак ще действа като главен изпълнителен директор на Bugatti-Rimac.

„Това наистина е вълнуващ момент“, каза Римак по време на събитието за медии в Дубровник. „Rimac Automobili се разрасна много бързо и съвместното партньорство извежда компанията на съвсем ново ниво. Bugatti и Rimac са перфектната комбинация един с друг. Заедно ще обединим нашите знания, нашите технологии и нашите активи с целта да създаваме много специални проекти в бъдеще.“

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *