728 x 90

Renault спря Scenic и Grand Scenic

Съдбата на Espace изглежда не е различна, тъй като той вече не е наличен за поръчки на определени европейски пазари.

Европейският сегмент MPV губи още един модел, тъй като Renault прекратява производството на Scenic. Френската компания вече няма да предлага компактния семеен ван в Европа, име, което съществува от 1996 г., когато първото поколение Scenic направи своя дебют.

Докато оригиналният Scenic е продал повече от 2.8 милиона екземпляра по време на жизнения си цикъл, модерният му наследник никога не получи вниманието на потребителите, което може би заслужаваше при само 20 678 продажби миналата година. Преди около десетилетие, през 2011 г., Renault продаде 160 159 бройки на Стария континент от новия по това време модел от трето поколение.

Френският автомобилен производител вече не приема поръчки за Scenic, въпреки че е важно да се отбележи, че неговият седемместен брат – Grand Scenic – все още е в продажба. Според сайта Caradisiac обаче краят на производството на триредовия многофункционален автомобил идва само след няколко месеца.

Scenic се присъединява към Talisman, най-луксозният седан на Renault, който също беше спрян от производство наскоро. Възходът на SUV и спадащото търсене на традиционните седани, комби и ванове принуждават производителя да изхвърли някои от своите дългогодишни модели от листата си. Съдбата на Espace изглежда не е различна, тъй като той вече не е наличен за поръчки на определени европейски пазари.

През миналия месец Citroen, един от историческите съперници на Renault, приключи с производството на семейния ван Grand C4 SpaceTourer. Подобно на Renault, Citroen продава многофункционален автомобил от десетилетия, започвайки през 1994 г., когато е представен Evasion. Той беше наследен от по-големия и по-удобен C8, който беше спрян от производство през 2012 г.

Volkswagen Sharan, MPV с подобен размер от Волфсбург, продаван също като SEAT Alhambra, беше спрян през 2020 г. Изглежда, че в момента Ford е един от малкото производители в Европа с наличен миниван, S-Max, който получи ново хибридно задвижване през февруари миналата година.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *