728 x 90

Renault 5 Diamant – класически дух, фешън стил и модерни технологии

Renault 5 Diamant е студия, създадена съвместно от Renault Design Colours & Trim и дизайнера Пиер Гоналон.

Renault 5 Diamant е студия, създадена съвместно от Renault Design Colours & Trim и дизайнера Пиер Гоналон. „Renault 5 олицетворява един пъстър, нестандартен и много типичен за своето време стил на живот. Със студията Renault 5 Diamant искам едновременно да уважа единственият по рода си дизайн на този автомобил, като едновременно с това прибавя към него цветове и форми, вдъхновени от моя сват“, разказва вдъхновено Гоналон.

Гоналон е следвал много точно линиите на оригиналния модел от 1972 година, като определени ключови детайли от дизайна на класическия автомобил са уголемени. Например предните фарове са монтирани по напълно нов начин. Формата и графиката им наподобява на малки диаманти. Задните светлини също напомнят на скъпоценни камъни. Дизайнерите са добавили също големи кръгли странични огледала, гуми с бели кантове, розово лаково покритие и златисти бутони за отваряне на вратите и други акценти в златисто. Интересно е, че златистите елементи на тъмно изглеждат тъмно сини.

Интериорът също е любопитна смесица от класика и модернизъм. Тапицериите са дело на прочутия производител на качествени текстилни материи Métaphores, таблото, което е покрито с материя, създадена от конски косъм, е дело на Le Crin – прочута традиционна тъкачна работилница. Подовите стелки са изработени от мохерова вълна, докато жабката и воланът са направени от истински мрамор – обработен по специална технология, улесняваща оформянето му.

Прочети още:
Българската фирма Alieno изкара рендъри на втори несъществуващ модел, обеща макс. скорост от 584 км/ч

Renault 5 Diamant ще си остане уникат и ще бъде продаден с благотворителна цел в рамките на проекта Projekt „Give Me 5“, с който марката помага на млади таланти в областта на музиката и спорта.

Renault предстои да възроди модела R5 като електромобил от 2024 година. Разработеният от шеф-дизайнера на марката автомобил ще бъде с четири врати и ретро дизайн. Моделът ще се базира на платформата CMB-EV, която алиансът Renault-Nissan-Mitsubishi разработва специално за бъдещите си електромобили. Очаква се модерният наследник на R5 да бъде с цени между 20 000 и 30 000 евро.

Пиер Гоналон е прочут дизайнер и интериорен архитект, който едва 23-годишен основава свое собствено дизайнерско студио и през годините е работил с реномирани компании като Lalique, Chloé, Pierre Frey, Nina Ricci и Pernod. Той има минималистичен стил, смесен с елементи от декоративното изкуство и поп-културата. През 2019 година той влезе в класацията Топ 100 на списание AD-Magazines (Architectural Digest), а негови творби редовно се появяват на страниците на реномирани медии като Elle Décoration, Interni, Icon design и Departure.

Източник: AMS.bg

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *