Този двигател на Renault се произвежда от 2001 година до ден днешен

K9K е семейство от дизелови двигатели, разработени от Renault и Nissan в края на 90-те години на миналия век. Агрегатите са с четири цилиндъра и използват турбокомпресор за повишаване на ефективността. За първи път 1.5 dCi се появява в сериен модел през 2001 година, а негови версии се внедряват в серийни коли и до ден

K9K е семейство от дизелови двигатели, разработени от Renault и Nissan в края на 90-те години на миналия век. Агрегатите са с четири цилиндъра и използват турбокомпресор за повишаване на ефективността. За първи път 1.5 dCi се появява в сериен модел през 2001 година, а негови версии се внедряват в серийни коли и до ден днешен.

Турбокомпресорите, използвани за този двигател, се осигуряват от Garrett и BorgWarner. Моторът има работен обем от 1461 куб.см и използва системи за впръскване на горивото от Delphi за версиите с по-ниска мощност (до 90 к.с.) и от Continental за версиите с по-висока мощност (до 110 к.с.). Системите за впръскване Delphi са заменени с такива на Bosch във версиите Евро 5.

Двигателят се произвежда от 2001 г., като към април 2013 г. са продадени над 10 милиона бройки. Подобренията през този период включват препроектиране на ъгъла на впръскване на инжектора, което води до 15 процента намаляване на NOx емисии, монтиране на нови бутални пръстени, променена схема на впръскване на горивото за по-ниски нива на шум и други. Още по-новите версии включват също използването на маслена помпа с променливо налягане.

Двигателят K9K се произвежда в Бурса, Турция; Ченай, Индия; и Валядолид, Испания. По отношение на емисиите, той отделя по-малко 90 г/км въглероден диоксид.

Прочети още:
Синхронен електромотор: какво все пак значи това

През годините този агрегат се е монтирал в редица модели на концерна Renault-Nissan, както и в коли на други производители. Сред тях са Dacia Logan, Renault Clio, Renault Kangoo, Renault Thalia, Renault Pulse, Suzuki Jimny, Nissan Micra, Mahindra Verito и много други. По-мощните версии откриваме в Renault Mégane, Renault Laguna, Nissan Cube и Nissan Qashqai, а няма как да не отбележим и поставянето на 1.5 dCi в Mercedes-Benz A-Class.

2 коментари

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

2 Коментари

 • Мариян Христов
  юли 25, 2021, 14:43

  Като работник в Рено Сервиз мога да кажа че 1.5 dci или по точно K9K е доста надежден, икономичен и пъргъв за конете си.Е до150км. Но и с нашите пътища няма нужда от повече конски сили. По малко коне -по малко смърт по улиците.

  Отговор
 • ха хуху
  юли 23, 2021, 08:11

  тези педали само свирки може да правя но не и двигатели

  Отговор