728 x 90
Error, no Ad ID set! Check your syntax!

Байдън обеща флотилия от електромобили за държавни коли

Освен това президентът Байдън също обяви промени в критериите за закупуване на превозни средства от федералните агенции.

Новият президент на САЩ Джо Байдън говори с репортери на 25 януари относно конкретна изпълнителна заповед, която той подписа, с акцент върху американското производство.

Заповедта Made in America включва ангажименти за закупуване на повече американски продукти на федерално ниво, наред с други неща. От особен интерес за автомобилния сектор е обещанието да се използват напълно електрически федерални превозни средства, което може да доведе до милиони работни места.

„Федералното правителство притежава огромен автопарк от превозни средства, които ще заменим с чисти, електрически коли, произведени точно тук, в Америка от американски работници, създавайки милиони работни места за автомобилни работници и превозни средства с нулеви нулеви емисии“, Байдън коментира пред репортери.

„Като цяло това ще бъде най-голямото мобилизиране на публични инвестиции в инфраструктура за обществени поръчки и научноизследователска и развойна дейност след Втората световна война.“

Motor1.com съобщава, че освен това президентът Байдън обяви промени и в критериите за закупуване на превозни средства от федералните агенции, очертавайки нови изисквания за определяне на статут на произведен в Америка.

Предишните критерии посочваха, че 50 процента от частите на автомобила трябва да са произведени в Америка, за да може автомобилът да отговаря на изискванията. Това ще се увеличи и стойността на американските компоненти както на парично ниво, така и като принос към американската икономика, ще нарасне значително.

Прочети още:
X5 остава най-продаваният модел на BMW в България

По отношение на технологиите, изпълнителната заповед на президента Байдън също призовава за инвестиции в чиста енергия, биотехнологии, изкуствен интелект и технологии за батерии. Последните две със сигурност биха могли да се прилагат за автомобилната индустрия, тъй като електрификацията и автономните системи продължават да напредват.

Не се споменават специфики по отношение на типовете автомобили с нулеви емисии, които правителството ще разгледа, но със сигурност идеята може да бъде доходоносно за автомобилните производители.

Правителството на САЩ харчи около 600 милиарда долара годишно за обществени поръчки, а според президента Байдън държавните договори с чуждестранни компании са се увеличили с 30 процента при администрацията на Тръмп.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *